“Jag tror inte att vi har verktygen att hantera de här livskriserna”.
Så säger David Khabbazi i gårdagens Metro, i del tre i artikelserien om 80-talisterna. Artikeln handlar om den psykiska ohälsan och knyter an till en hel del av det jag skrev om i förra posten, och David Eberhard dyker också upp i artikeln och drar sin tes.
Att ohälsan bland unga inte är någon mediemyt fick jag bekräftat när jag igår träffade psykologen Fredrik Livheim, som jobbar på Forskningscentrum för ungdomars psykosociala hälsa (som bland annat är knutet till Maria Ungdom och
Karolinska institutet). Han visade upp rätt galen statistik från Folkhälsoinstitutet bland annat på hur många unga tjejer som lider av oro och ångest: från 15 procent av alla 16-24-åringar 1994-1995 till 28 procent 2003-2004.
Men hursomhelst, mötet med honom gjorde mig inte dyster över sakernas tillstånd, snarare sjukt inspirerad över alla coola grejer han håller på med – och vad som faktiskt går att göra åt problemen. Bland annat har han utvecklat en ACT-baserad metod för att hantera stress och påfrestningar – riktad till gymnasiekids! Han gjorde första studien 2004 och fick goda resultat, en oberoende uppföljningsstudie två år senare visade på ännu bättre resultat.
Artikel om honom och ACT i skolan kommer här på Fabriken!