Nyhetsuppläsare vrålskrattar åt modell som ramlar: Skadeglädje

2007: Nyhetsuppläsarna gottar sig i olyckan – gång på gång. 

En modell ramlar på catwalken under en visning i Paris två gånger i rad, och det väcker en omåttlig skadeglädje hos nyhetsuppläsarna. Under en minut och tio sekunder hinner de visa hennes andra fall inte mindre än fyra gånger. 

Visste du att skadeglädje går att se i hjärnan? Ett japanskt forskarlag har gjort en studie där man kom fram till att komplexa sociala emotioner som skadeglädje och avund gick att spåra tydligt i hjärnan. När försökspersonerna kände skadeglädje aktiverades samma delar av hjärnan som när de fick en konkret belöning, och avunden aktiverade samma delar som när de upplevde smärta. Läs mer här.

Forskarna skriver att skadeglädje framförallt uppstår när en person man avundas drabbas av en olycka. Kanske blev det därför extra roligt för nyhetsuppläsarna att det var en upphöjd, vacker och framgångsrik fotomodell som drabbades? 

Av: John Airaksinen

4 svar till “Nyhetsuppläsare vrålskrattar åt modell som ramlar: Skadeglädje”

 1. Malin skriver:

  Jag håller inte med om att det är i skadeglädje de skrattar utan snarare i igenkänning av en enormt pinig situation. En nyhetsuppläsare lär ju vara bekant med rädslan att göra bort sig när man ska leverera. Och sedan är väl klippet ren humor, det ser ju sjukt löjligt ut .

 2. John skriver:

  Haha, jo, visst kan det vara igenkänning, men alltså – köra klippet FYRA gånger i rad!!

 3. Eva Nygren skriver:

  Nej, jag håller inte med Malin. Jag tycker att det ser ut som förnedringsteve, något vi här i Sverige har importerat som från USA som fenomen, tyvärr. Sedan är ju amerikansk teve, med alla dessa kanaler, mycket mer primitiv och dåligt redigerad.

 4. Bjrrn skriver:

  För det första är det ju inte nyhetsuppläsarna som vevar klippet gång på gång. Det är producenten. Och producenten tycker antagligen att det är ganska roligt att nyhetsuppläsarna skrattar, och visar det därför om och om igen.
  Andra gången hon ramlar gör hon ju en sjukt rolig rörelse med benen. Det skapar en komisk effekt. Humor är ju nästan alltid ett resultat av något oväntat. när man som nyhetsuppläsare dessutom måste hålla sig allvarlig blir det ännu svårare att hålla sig för skratt. Att kalla det skadeglädje tycker jag känns ganska långsökt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.