Mitt sätt att se på siffror

När jag var mindre brukade jag ge min pappa årets utgåva av Faktakalendern i julklapp. Samma sak varje år. Sida upp och sida ned med spännande fakta och maffig statistik. I ärlighetens namn vet jag inte om det var jag eller pappa som gillade den mest. Oavsett om det gällde fotbollsligor, berg eller vingbredden på flygplan, allt var spännande och det blev ett rent nöje att dyka in i SCB:s befolkningsstatistik.

Som psykolog behöver man vara uppdaterad på den senaste forskningen och kunna granska den kritiskt. Då är det viktigt att förstå statistik, kunna se samband och dra rimliga slutsatser av den. Syftet är självklart att använda den för att förbättra för så många som möjligt, så mycket som möjligt.

Ett dilemma med psykologiska studier är att de ofta görs på stora grupper. Det är självklart bra, då man inte ska dra slutsatser från en person eller en liten grupp människor. Men, man får inte heller glömma bort att varje människa är unik, har sina egna sätt att må bra på och framför allt för att utvecklas och må bättre. Det är då man får ta inspiration av studierna och testa sig fram på egen hand. Att ha ett vetenskapligt, experimentellt, förhållningssätt till sig själv. Att prova sig fram, dra slutsatser och pröva nya saker.

En av de viktigaste delarna i detta är självklart att samla in data och statistik för att kunna dra några slutsatser. Det kan vara att skriva träningsdagbok för sina pass i löpspåret eller registrera hur många timmar man sover varje natt.

Modern teknologi gör att möjligheterna att samla in data på sig själv fullständigt exploderat. Vi har sett exempel på psykologifabrikens bloggar om kameror, träning, sömn och produktivitet. Exemplen är många. Gemensamt för dem är att det är så fantastiskt enkelt att samla in data och dra slutsatser om sig själv.

Det är något som stimulerar min nyfikenhet och experimentlust. Lusten har smittat av sig på många områden i mitt liv och jag experimenterar med det mesta. Ibland har det gått bättre, andra gånger har det gått sämre. Jag har testat mig fram med sömnvanor, träning, kost, ätande och produktivitet. Varje experiment ger nya idéer. Det är därför det känns inspirerande att sätta igång med experimentfabriken och jag kan lova att fler experiment och spännande resultat är att vänta!

Aldrig trodde jag att intresset för Faktakalendern jag gav min pappa i julklapp skulle leda till någonting som detta. Med all data som nu finns, kanske jag rent av skriver en egen, personlig, faktakalender med årlig statistik över mitt liv. En lämplig julklapp?