Massutbildning i kreativitet

Går det att få 150 personer att bli mer kreativa på tre timmar? Svaret är dessvärre nej men det går utan problem att få 150 personer att testa saker som kan göra dem mer kreativa. Detta var något jag fick erfara förra vecka.

I torsdags gjorde jag min andra Malmö-resa på en månad. Denna gång för att hålla min utbildning Idéfabriken inför en publik på 150 personer. Utbildningen hölls på Inkonst och anordnades av Selfmade som är till för att hjälpa kreatörer att förverkliga sina idéer, med andra ord ett perfekt forum för Idéfabriken.

Under min tid på Psykologifabriken har jag lärt mig mycket men en sak som jag gillar att föra vidare är något som vår organisationspsykolog Oskar lärde mig angående utbildningar. Oskar menar att du inte blir mer kreativ bara för att du lyssnar på en föreläsning om kreativitet. Du lär dig istället av dina erfarenheter och genom att testa saker i din vardag. Det är därför alla Psykologifabrikens utbildningar går ut på att förse deltagarna med konkreta beteenden som de efter utbildningen kan testa i sin vardag.

Det var precis detta jag gjorde med de som var med på utbildningen i torsdags. Min förhoppning är att alla som går Idéfabriken ska ha minst ett par konkreta saker de kan testa i sitt arbete som kan hjälpa dem att bli mer kreativ. För att göra det ännu lättare för dem att testa det som sades under utbildningen har jag gett deltagarna tillgång till ett Idéfabriken-anpassat innehåll till smartphone-applikationen Viary. Under två veckor kommer de att kunna testa vilka av de metoder som jag lärde ut som passar i deras egen kontext. Min förhoppning med detta är att vad som kan ses som en kort föreläsning istället blir en längre utbildningsinsats. Personligen är jag väldigt stolt över vår syn på utbildning. I just detta fall var det ju dessutom helt otroligt att Selfmade såg till så att 150 personer inte bara blev inspirerade utan faktiskt också får möjligheten att ta test sina lärdomar direkt i sitt arbete med hjälp av Viary. Uttjatat uttryck men: BI-WINNING!

Bild: Jag fick vara med på min första “Hallå där!” någonsin med anledning av utbildningen. Att journalisten skrev fel namn och plats är mindre viktigt