Lästips för produktivitet

Snö, kyla och mörker – vintern är här, och med den också ett utmärkt tillfälle att bädda ner sig i soffan med en god bok. Här kommer tre tips till dig som är intresserad av faktorerna som påverkar vår produktivitet, liksom de senaste rönen kring nyårslöften och vår förmåga att förändra (o)vanor.

Changeology, av John Norcross, är en bok av världens främsta expert inom beteendeförändring och självhjälp. Författaren går bland annat igenom vilka metoder som fungerar för att åstadkomma en varaktig förändring i våra liv, hur vi ska formulera mål och löften så att de håller, samt vilka steg som är viktiga att ta för att själv kunna bryta en gammal vana. John Norcross samlar mer än tre decennier av forskning och erfarenhet som psykolog i en bok som är lätt att ta till sig och innehåller handfasta verktyg som har prövats vetenskapligt.

The Power of Full Engagement, av James Loehr, är en bok om att strukturera sin tillvaro för att få ut så mycket som möjligt av livet. Utgångspunkten är att det är vår energi, inte tid, som styr vad vi hinner med och hur vi mår. Genom att välja när och hur vi genomför olika aktiviteter kan vi se till att utnyttja våra dagar maximalt. Boken bygger på James Loehrs erfarenheter som psykolog och forskare med inriktning på idrottspsykologi, och innehåller många tips på hur man bättre kan organisera sitt liv.

The Myth of Multitasking, av Dave Crenshaw, är en bok om hur alltför många bollar i luften kan ställa till med stora bekymmer. Författaren beskriver på ett enkelt och lättförståeligt sätt de negativa konsekvenserna av att jobba med för mycket samtidigt, och förklarar hur det kan påverka såväl produktivitet som relationer. Boken avslöjar myten om multitasking och ger läsaren samtidigt tips på hur vi kan undvika att hamna i en situation med för mycket parallellarbete

Foto: http://www.flickr.com/photos/hanspoldoja