Tänk dig att du mitt i livet sitter på en återträff med alla 30 personer som gick i din gymnasieklass. Hur många har åkt till klassträffen i en sprillans sportbil tillsammans med en ny, 15 år yngre partner? Eller kommer dit i nyinköpta designerkläder för 20-någonting-åringar med en alldeles för hård solariebränna?
Hade ni fått spekulera på skolavslutningen hur er återträff skulle se ut hade ni tippat på att hela 26 personer av er nu skulle ha genomgått eller vara mitt uppe i en medelålderskris. Detta enligt en studie från 1994 som visade att av en grupp unga vuxna, så trodde 86 procent att en medelålderskris väntade dem längre fram. Så är det inte. Bara mellan tio och 26 procent, beroende på vad man lägger in i begreppet medelålderskris, kan sägas uppleva en. Oron verkar vara mycket större än den faktiska risken att hamna där. I själva verket skulle alltså bara mellan 3 och 8 av dina gamla klasskamrater ha krisat när ni träffas igen. Dessutom är de som kvalar in i medelålderskrisen mer ångestbenägna överlag, och sannolikt har de även krisat en hel del före medelålderns intåg. Kanske redan på gymnasiet?
En del av problemet med att göra mätningar av medelålderskrisen är att det är ett så luddigt begrepp. Människor lägger in allt jobbigt som händer en mellan 40 och 60 års ålder här. Men i forskning tar man bara hänsyn till sådant som har en direkt koppling till att åldras. Att till exempel skilja sig, byta yrkesbana, få en sjukdom eller ekonomiska problem kan ske i ”alla” åldrar och är inte specifika för en medelålderskris. När man däremot börjar fundera på att sälja allt och flytta till Goa för att verkligen leva livet innan det är för sent börjar det alltså brännas.
En vacker dag mitt i livet dimper så det där brevet ner hemma hos dig med en inbjudan till klassåterträff …
Text: Åsa Krey, psykolog
Foto: flickr.com/kkhelga
Läs mer: Lachman, Lewkowicz, Marcus & Peng, 1994. Images of midlife development among young, middle-aged, and older adults. Journal of Adult Development, 1.
Lachman, 2004. Development in Midlife, Annual Review Psychology.
Wethington, 2000. Expecting Stress: Americans and the ”Midlife Crisis”, Motivation and Emotion, Vol.24, No 2.