Jihde går i clinch med Zlatan: Irritation och aggressivitet

I det här klippet darrar det av aggressivitet i luften mellan Zlatan och Peter Jihde. I början av klippet är Zlatan lugn och bränner av sina sedvanliga floskler om att “bara spela fotboll helt enkelt”. Men så fort Peter Jihde ger uttryck för sin irritation genom att fråga “Men hur ska ni göra för att lira boll då?” blossar Zlatan upp och ger svar på tal. Klippet är en bra påminnelse om hur snabbt ett irriterat tonfall kan väcka samma känslor hos någon annan.

annakaver

Psykologen Anna Kåver om känsloutlösare

Du och jag är sociala varelser och våra medmänniskor är de allra mest kraftfulla känsloutlösarna. I det mellanmänskliga utrymmet vibrerar olika sorters känslor, riktade fram och tillbaka, mellan dig och de människor som omger dig. Här har vi den största vardagliga utmaningen – att hantera de interpersonella känslosvallen.

Att en känsla smittar märker jag inte minst i mitt eget liv. När jag kommer hem på eftermiddagen stressad och sur händer det att jag råkar lägga över känslorna på någon i min närhet genom att tjata om städning. Den allmänna stämningen sjunker snabbt med en surkart i hemmet, det känner nog de flesta igen. Om jag istället för att gå runt och muttra ställer mig och lagar mat direkt är surheten som bortblåst efter en kvart.

Av: Linda Backman