Jakten på Kanye West kan börja!

Boken Connected har bland annat lärt mig att världen är bra mycket mindre än jag kunnat ana. Frågan är om det som hände förra veckan inte var ett ännu bättre exempel på hur lite världen är. Jag talar naturligtvis om när 50 cent dök upp i Keenan Cahills sovrum och mimade till låten Down on me. Om Keenan kan få  besök av Fifty så borde det inte vara omöjligt att få till en “twittervju” med Kanye West.

Keenan Cahill är femtonåringen som blivit världskänd genom att mima till poplåtar framför sin dator. Keenan själv säger att det hela började som en rolig grej och att han aldrig kunnat ana vilket genomslag hans youtube-videos skulle få. Av kommentatorsfälten att döma så är hatarna många men Keenan har inte låtit dessa vinna och han har fortsatt att lägga ut den ena briljanta videon efter den andra. Förra veckan kom alltså videon som förhoppningsvis ska få hatarna att tystna en gång för alla: halvvägs in i låten Down on me dyker självaste 50 cent upp och gör Keenan sällskap framför webbkameran!

Keenan är ett lyssande exempel på att världen är mindre än man kan tänka, något som psykologer kunnat visa ända sedan 60-talet. Enligt teorin six degrees of separation så är alla människor i världen hopkopplade i sex steg. Detta innebär att det till exempel bara är sex steg mellan dig och mig, troligtvis färre. Man har testat denna teori ett otal gånger, först med brev och senare med e-post. Resultatet har alltid varit det samma: det har i genomsnitt varit sex steg mellan två helt främmande människor. Kolla in denna video där Anders Wallner visar att det bara är sex steg mellan honom och Prins Charles om du vill få en tydligare bild av teorin.

I Connected får man inte bara lära sig att världen är extremt lite utan även att vi påverkas av våra sociala nätverk i så många som tre led. Om jag röker så ökar sannolikheten för att min flickvän börjar röka vilket i sin tur ökar sannolikheten för att hennes kompis börjar röka vilket till och med ökar sannolikheten för att någon hennes vänner börjar röka, tre led alltså. Om alla människor har ca 20 relativt nära relationer (vänner och familjemedlemmar) så kan vi alltså påverka så många som 8000 människor (20*20*20). Någonstans bland dessa 8000 personer så borde väl min stora idol Kanye West finnas? Att Kanye har påverkat mig är ju svårt att ifrågasätt men har jag påverkat Kanye på något sätt? Det ända sättet att få svar på denna fråga är att ställa den till honom direkt, jakten på Kanye West kan härmed börja!

Om du vill testa att sprida ett beteende så rekommenderar jag vår facebook-app som vi skapat tillsammans med Natur och Kultur och webbutvecklarna Hansson och Larsson.

Illustration: Anders Wallner