Internet hjälper dig med vardagsvalen

“Vad blir det för mat?” är inte bara namnet på ett ostigt matlagningsprogram, det troligtvis en av de vanligaste frågorna i det svenska hemmet. Som tur är så har internet gett oss ett par små verktyg som hjälper oss med dessa små men viktiga beslut.

What The Fuck Should I Cook For Dinner
är väl egentligen mer av ett kul hack men idén är så enkel att jag bara måste älska den. Genom att samla in recept från flera olika mat-siter hjälper siten dig att svara på frågan “Vad fan ska jag laga till middag?!”. Det finns dessutom en svensk version av siten med samma namn. Jag vet inte hur många som faktiskt följer de tips som WTFSICFD ger men idén är som sagt cool. Kanske hade fler faktiskt lagat den mat de blir tipsade om ifall det fanns en möjlighet att berätta om detta för andra. Jag fick lära mig av vår prokrastineringsexpert Alexander, som håller vår utbildning Sluta skjuta upp!, att sannolikheten för att man ska utföra en uppgift ökar om man berättar om den för andra.

Den andra saken som hjälper dig med de små besluten är mer riktad till att svara på frågan “Vart ska jag äta?” men den är så cool att jag måste nämna den. Urbanspoon är en Iphone-app som fungerar lite som en enarmad bandit, kolla in bilden ovan så förstår du nog hur appen funkar. Precis som en enarmad bandit så är det slumpen som bestämmer vart du borde äta. Du kan naturligtvis styra hur mycket du är villig att betala, i vilket område du vill äta och om du bara är intresserad av ett visst kök. Appen finns dessvärre bara i staterna men för den som är på väg dit är den helt klart värd att ha i telefonen, den är dessutom gratis.

I förra säsongen av Landet brunsås så föreslog Lotta Lundgren att den bästa lösningen på “vardagsmats-problemet” är att välja tio enkla som man tycker om att äta och laga och sedan bara rotera mellan dessa under veckodagarna. Med tanke på vad bland annat Barry Schwartz lärt oss om decision paralasys och om att bli överväldigad av alla val så är nog Lundgrens tips det bästa.

Det kanske är lite larvigt med den här typen av enkla verktyg som försöker lösa lyxproblem men jag vill ändå tro att det finns mycket att lära av dessa verktyg. Att designa en smidig metod för de riktigt svåra valen så som pensionssparande och högskoleval känns väldigt avlägset. Det finns säkerligen en del saker på internet som kan ge inspiration för hur sådan hjälp kan ges. Bara för att vara på det klara så menar jag inte att du bör välja utbildning genom siten Vartfanskajagpluggaihöst.se, men den hade ju kunnat hjälpa dig att hitta utbildningar som du aldrig hört talas om.