Highlights från våra första träningsprogram

Nu har våra deltagare i Psykologifabrikens allra första träningsprogram varit igång i ett par veckor – och det är så roligt att se att det hänt så mycket!

Här kommer några highlights från aktiviteten i de olika programmen.

I Sluta skjuta upp har deltagarna bland annat tränat sig i att jobba i fokuserade pass – fria från distraktioner som mejl eller sms som plingar till – och att varva dessa med korta pauser. Här är två reflektioner från deltagare:

Läser du mejlen på fritiden för att bli mer effektiv?
”Jag har stängt av samtliga email, sms och app-påminnelser på min telefon! Jag svarar om det ringer, that’s it! Det innebär att jag bara svarar på meddelanden om jag aktivt vill göra det! Jag har även tagit bort de små badge notifications som finns på app-ikonerna och som säger hur många olästa sms, mail jag har. Så att jag måste öppna appen för att se om nått nytt meddelande har kommit! Mår mycket bättre av det! Är det så viktigt att man vill ha ett svar direkt, så får man ringa mig!”
– Johan Kuylenstierna Corthesy, The Yacht Week

Ta en paus i 5 minuter
”Pauserna känns belönande efter en period med fokusering. Funkar mycket bättre än jag trodde.”
– Sebastian Lindroth Ahl, Trendmaze

I Lyckolabbet har det bland annat handlat om att träna sin uppmärksamhet för det positiva – och uttrycka tacksamhet mot kollegor.

Tacka en kollega för något hen gjort för dig
”I dag bjöd jag min kollega på lunch och tackade för hennes stöd tidigare. Vi hade verkligen skitkul under lunchen och satt kvar en bra stund!”
– Ali Azhdari, HP

I Idéfabriken har deltagarna bland annat tränat sig i att generera idéer utan att censurera sig själva, att våga presentera idéer för att få feedback – och att aktivt söka ny kreativ input genom att äta lunch med människor ur andra branscher.

Presentera en idé för någon annan
”Presented a 2 year life/workplan to my partner – great to visualize our future”
– Kathleen Asjes, Stippen

Presentera en idé för någon annan
”Idag presenterade jag en idé för min sambo om hur hennes tjänster borde paketeras. Tillsammans kom vi på flera bra sätt att paketera hennes tjänster till säljbara produkter. Kul när det lossnar.”
– Per Helander, fotograf

Gå på en krunch
”I have creakfast (creative breakfast) with a small group every other friday. Awesome way to start the day happy & energized!”
– Kathleen Asjes, Stippen

I Idéfabriken var det också en av deltagarna som fick en idé hur Viary och formatet med träningsprogram skulle kunna användas i en annan kontext:

Spara en idé
”Viary är ett fantastiskt sätt att ha ett träningsprogram på. Men det borde funka lika bra för annan typ av material. Tänk om kurserna på universitetet lärdes ut på ett liknande sätt!”
– Emil Andersson

I Beslutsbyrån har deltagarna fått lära sig grunderna i beteendeekonomi – och bland annat tränat på att skilja på hjärnans två system för beslutsfattande – det snabba, intuitiva system 1 och det långsamma, analytiska system 2.

När hade du nytta av system 2?
”Fick ett erbjudande om en kanonlägenhet i en tid då det var extremt svårt att hitta något. Blev sjukt sugen på att slå till direkt, men beslutade mig för att be uthyraren om hans personnr för att kolla så allt stämde med lägenheten. Det visade sig att det hela var en bluff.”
– Markus Dahlbom, Doberman

Gör ett val baserat på system 2
”Gjorde om en offert så att kunden fick färre val att ta ställning till, i syfte att undvika beslutsförlamning.”
– Bengt Kallenberg, Penna

Vi är som bekant förtjusta att hämta exempel från populärkulturen, så naturligtvis missade vi inte chansen att använda Twin Peaks huvudperson som exempel på det analytiska system 2-tänkandet i en bloggpost som ingår i Beslutbyrån.

Agent Cooper använder sig av system 2
Intressant! Funderar på hur en skulle kunna använda informationen som samlas in mha de där kamerorna… VILL en få folk att fatta fler beslut mha system 1 eller handlar det mer om att fatta NÄR en ska resonera med människors känslor/logik?
– Sanna Wickman, Doberman

Till sist ett bra exempel på en färdighet som tränas i Sluta skjuta upp – att prioritera sin arbetsdag:

Vad är dagens viktigaste arbetsuppgift?
”Få barn!”
– Roland-Philippe Kretzschmar, MNML Agency

Stort grattis från Psykologifabriken till Roland som mitt i träningsprogrammet fick sonen Louis-Philippe!