Gymnastikstjärnan hindras från att tävla: Frustration och revanschlust

2008: Veronica Wagner – världsstjärna i gymnastik – är riktigt frustrerad. 

På grund av en benskada stoppas Veronica Wagner av Sveriges Olympiska Kommitté från att deltaga i OS i Peking, trots att hon kvalificerat sig och trots att hon själv tycker att hennes ben är tillräckligt läkt. Hon är ledsen och frustrerad och kan inte förstå hur beslutet kan vara omöjligt att överklaga. “Kom å kolla på en träning och säg till mig att jag inte är tillräckligt bra!” uppmanar Veronica SOK. Hon har svårt att acceptera att beslutet är slutgiltigt. 

Veronicas utbrott mot SOK är förståeligt och kan mycket väl ha varit berättigat. Men utbrottet fick inte SOK att ändra sig. De senaste åren har jag lärt mig en grej som är sjukt användbar. Innan jag får mitt utbrott försöker jag tänka “Vad är det jag vill få ut av den här konflikten/situationen?” istället för “Nu ska han få vad han tål!”. Det gör det en aning lättare att sedan formulera mina behov, trots att jag är arg och besviken. Det handlar inte om att vara mesig utan att använda sig av strategier för att få det man vill ha.  

annakaver

Psykologen Anna Kåver skriver i sin bok om känslan av att bli hindrad

Vi blir arga både när vi upplever att vi hindras från att uppnå det vi vill ha, våra mål, och när vi faktiskt också blir det.  Det är ett faktum – det finns hinder överallt. Med de pessimistiska glasögonen på, blir själva livet som ett långt och ansträngande hinderlopp. /…/Självkänsla bygger till stor del på att vi känner till vad som utlöser våra unika känslomönster och att vi accepterar att vi har dem. Då blir tillvaron lättare att hantera.

Av: Linda Backman