Göran Persson läxar upp Carl Bildt: Indignation och hånfullhet

I det här klippet från 1998 ser vi en känsloladdad ordväxling mellan Göran Persson och Carl Bildt. När Bildt påstår att han vet mer än Göran Persson om mänskligt lidande väcks indignationen hos Persson. Lägg märke till hur Persson skakar på huvudet medan han förbereder sin verbala attack – och sedan med ett stänk hånfullhet i rösten pikar Bildt för hans intresse för it-satsningar och nya flygplansmodeller.

Klippet illustrerar hur stor kraft även en stark negativ känsla kan ha när den används rätt. Persson kanaliserar sin ilska effektivt och återhållet.

annakaver

Psykologen Anna Kåver skriver i sin bok om ilska

Ilska kan aktiveras när vi fördjupar oss i minnen om tidigare motgångar som vi drabbats av. Sammanfattningsvis kan man säga att ilska triggas när vi riskerar att förlora vår position (makt, status, respekt), när vi blir avbrutna och när saker och ting inte blir som vi förväntat oss. Känslor baserar sig på en tolkning eller värdering av den situation du befinner dig och har en tydlig funktion. Ilskans höga puls, häftiga andning och hjärtklappning vill få oss att agera och attackera. Vi kan hånle eller flina mot den vi är arg på, men sarkasmer och kränkningar är också effektiva för att »få ur oss« ilskan. 

Kanske hämtar Göran Persson virke till sin argumentation i frustrationen över de klasskillnader som han bevittnat under sin uppväxt i arbetarhemmet? 

Av: Linda Backman