JämställdhetJämställdhet

Gör jämställdhet med hjälp av beteendets psykologi

Idag är det internationella kvinnodagen. En möjlighet att stämma av hur vi ligger till i fråga om jämställdhet. Vi har haft ett år på oss, så det borde ha hänt en hel del? Eller tycker du kanske att det går långsamt?

På Habitud hjälper vi individer och organisationer att komma i kontakt med sina värderingar. Värderingar kan motivera oss att sätta mål som tar organisationen i rätt riktning. Men för att de ska uttryckas i vår vardag behöver vi identifiera beteenden som tar oss bort från vår värderade riktning och istället göra mer av de beteenden som leder oss på rätt väg. Därför lanserar vi i veckan onlinekursen Agera jämställt med fem enkla övningar ni kan göra för att snabba upp jämställdhetsarbetet. Anmälan sker här.

Här är exempel på några beteenden som jag har hört kvinnor berätta om i arbetslivet och förslag på vad man kan göra istället:

1.) ”Det var idémöte på jobbet. Chefen lämnade ordet fritt. Jag tog ordet och sa en idé (beteende). Ingen svarade. Strax efter säger min manlige kollega samma sak som jag just sa, chefen svarade ”Bra idé!” och tre andra i gruppen sa ”Wow!” och började ställa följdfrågor. Konsekvens: Sannolikheten att jag ska komma med en ny idé minskar. Sannolikheten att min kollega ska komma med fler idéer ökar.
Åtgärd: Ge alla kollegor samma talartid. Be alla att komma med varsin idé/synpunkt i tur och ordning. Se till att var och en får feedback i form av uppmärksamhet, ordagrant beröm och följdfrågor. Fler personer bidrar under era möten. Ni får ett bättre beslutsunderlag

2.) ”Jag hade jobbat längre på arbetsplatsen än min manliga kollega. Haft fler förtroendeuppdrag, hade en adekvat utbildning till skillnad från honom och utfört samma typ av arbetsuppgifter. Min chef uttryckte ofta att jag var en tillgång. Ändå frågade (beteende) bara min kollega om han ville bli arbetsledare”. Konsekvens: Risken är att jag upplever minskad arbetsglädje och upplever frustration över att min ansträngning inte lönar sig på samma sätt som hans vilket får mig att prestera sämre. Jag kanske slutar försöka att göra karriär eller letar efter en annan tjänst.
Åtgärd: Boka ett möte med chefen och säg att du också är intresserad av att arbetsleda. Som chef se igenom hela kollegiet och hör dig för innan du föreslår en person som arbetsledare. Då minskar risken att du kränker anställda och ökar sannolikheten för en jämlik kompetensutveckling.

3.) ”Jag kommer in på kontoret på morgonen och hälsar glatt (beteende). Ingen svarar (kortsiktig konsekvens). När mina manliga kollegor droppar in är det rop och dunk i ryggen och höga skratt som möter dem”. Långsiktig konsekvens: Detta riskerar att leda till att vissa kollegor vantrivs och blir mindre benägna att ta initiativ och kontakter.
Åtgärd: Säg hej till alla när de kommer in på jobbet. Uttryck samma värme och intresse för var och en. Extra viktigt är det om du har någon typ av arbetsledarroll.

Det var några exempel på beteenden som riskerar att leda oss bort från jämställdhetsmålen. Det tråkiga är att många människor idag går miste om positiva konsekvenser på sina ansträngningar och att det märks både känslomässigt, lönemässigt och karriärmässigt. Det positiva är att det finns så oerhört mycket ni kan GÖRA åt det med start på er arbetsplats, redan idag.

/Tone Nordling, psykologkandidat på Habitud
Kampanjen Agera jämställt pågår vecka 10. Varje dag publiceras dessutom en jämställdhetsutmaning på vår hemsida www.habitud.se.