Testa prototypen till vår iPhone-applikation Viary!

Har du en iPhone och är tycker det är en intressant utmaning att försöka leva efter dina värderingar? I så fall kanske du vill vara med och testa prototypen till vår iPhone-applikation Viary!

Applikationen går i korthet ut på att skapa en struktur för att definiera sina värderingar inom ett antal livsområden – och sedan koppla små, enkla beteenden till dessa. För den som är bekant med Acceptance and Commitment Therapy fungerar applikationen lite som en livskompass som man hela tiden bär med sig.

Syftet med applikationen är alltså att göra det lättare att komma i kontakt med sina värderingar – och att börja leva efter dom. Vi tror att det här är något som kan göra att man mår lite bättre i vardagen!

Hur kan det funka i praktiken då?

Du sitter och väntar på tunnelbanan som är försenad. I stället för bygga upp stress och irritation och känna hur din tid slösas bort kan du plocka upp Viary och bli inspirerad till att göra någon liten, enkel handling som ligger i linje med dina värderingar. Kanske har du en värdering som handlar om att visa uppskattning mot människor runt omkring dig – och kanske har du då definierat ett beteende som: “Tänk efter när du senast fick hjälp av någon. Skicka ett sms och visa din uppskattning mot den som hjälpte dig!”.

Det kanske låter banalt, men hur ofta känner man inte att skulle kunna göra mer enkla saker som ändå betyder något? Att ringa sin mamma och prata i fem minuter är knappast en ansträngande grej – men ändå är det något många känner själva att de gör för sällan!

Vi tror att det oftast bara behövs ett litet incitament – och det får man av applikationen. Applikationen kan dessutom registrera beteenden, något som kan fungera som ytterligare en förstärkning. Tänk bara på hur hela svenska folket började gå ut på långa promenader när stegräknaren kom in i bilden…

Vi tror också också att det finns en stor kraft i att användare kan inspirera varandra. Du har kanske en värdering om att du vill vara en person som visar solidaritet med människor som har det sämre än du själv – och kan då genom andra användare få tips om enkla saker du kan göra från telefonen som ligger i linje med just den värderingen. Ett sådant beteende jag själv har är: “Skriv ett personligt meddelande till någon som du tror skulle kunna vara intresserad av mikrolån och tipsa om Kiva.org!”. Det tar mig några få minuter att göra, men leder kanske till att någon fattig entreprenör på andra sidan jorden får ett lån som hjälper henne att få igång sin verksamhet. Resultatet av handlingen är dock inte det viktigaste, poängen är att det är direkt belönande för mig själv att känna att jag försökte, att jag tog ett steg i den riktning jag värderar.

Update: Vi öppnar några extra platser för prototyptestare! Skicka ett mejl med din iPhones UDID-nummer (som du kan kolla upp såhär) till john@psykologifabriken.se och skriv “Jag vill testa Viary!” i ämnesraden!