2008: Två berusade och respektlösa tonårstjejer försöker provocera fram en reaktion hos en allt mer förödmjukad spårvagnsresenär.
I sina kontaktförsök blir tjejerna mer och mer desperata samtidigt som mannen försöker hantera den förödmjukande situationen utan att göra bort sig ännu mer. Scenen är en av de mest plågsamma från Rubens Östlunds kritikerrosade film “De ofrivilliga” från 2008. Jag tycker att mannen hanterar situationen bra under förutsättningarna. Det syns att han skäms över den ofrivilliga uppmärksamheten men han försöker att svara på tjejernas frågor utan att bli arg. Kanske ångrar han sig senare för att han inte sa ifrån. Jag har själv varit med om liknande situationer på Stockholms t-bana där berusade ungdomar försöker få kontakt med mig eller någon annan av de emotionellt avstängda kollektivresenärerna. Det är svårt att veta hur man bäst hanterar sina känslor i det läget. Ofta händer det att jag bara stänger av och fortsätter stirra in i tidningen eller fönstret som ett försök att hantera oprovocerade förödmjukelser.
Psykologen Anna Kåver skriver i sin bok om eftereffekter av skam
I stark skam kan vi få overklighetskänslor eller göra oss »känslobedövade«, helt enkelt stänga av det vi känner som ett sätt att hantera det. /…/ I kölvattnet av skammen finns också ilskan och ledsenheten.
Av: Linda Backman