Att visa tacksamhet är en av de mest kraftfulla interventionerna inom positiv psykologi. Det ger bättre hälsa, bättre självkänsla, bättre relationer, bättre prestation och ökad flexibilitet. Effekterna är många och listan kan göras lång, men det kanske inte känns lika naturligt för alla. Varför inte hjälpa din vän, partner, kollega genom att be om tacksamhet?

Igår fick jag frågan: “Kan du säga någonting snällt?”
Jag blev tyst ett tag innan jag svarade något i stil med att det inte känns naturligt att göra det på begäran och jag satt med känslan av att det skulle kännas oäkta.

Efter att den första lite obekväma känslan lagt sig kunde jag känna tacksamhet över flera saker. Det jag insåg var att säga något snällt i form av “Du är osjälvisk”, “Du är omtänksam” fortfarande kändes påklistrat och påtvingat, medan att tacka för något kändes sant, naturligt och glädjande.

Jag slogs av hur enkelt det kan vara och hur glad jag blev! Vi borde hjälpa varandra att visa tacksamhet genom att också be om det oftare. Kathryn Britton anser att vi måste locka fram tacksamhet hos människor i vår närhet. Våga be om tacksamhet! Det är också ett sätt att uppmärksamma sina mänskliga behov av att bli sedd, få stöd och att bli accepterad.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.