sexuella trakasserierAtt bemöta sexuella trakasserier

Att bemöta sexuella trakasserier

Sedan #metoo-kampanjen började har allt fler börjat prata om den viktiga frågan sexuella trakasserier. Hur sätter vi stopp för dessa beteenden som påverkar så många negativt? Vad går det att göra på arbetsplatsen för att förebygga att folk går över andras gränser? I boken Ensam eller stark handlar ett av kapitlen om att hantera oönskade beteenden i gruppen och där är sexuella trakasserier ett praktexempel på något vi inte vill se. Så hur gör man? Igår blev jag intervjuad av nättidningen Baaam om hur man kan bemöta någon som går över gränsen.

Alla frågor fick tyvärr inte plats i artikeln. Eftersom det är ett viktigt ämne kommer här några ytterligare bonusfrågor:

Var går gränsen för okej beteende i mötet med andra personer?

Det är aldrig okej att göra något sexuellt med en person som den inte vill. Det gäller oavsett om det är en anspelning i form av en oönskad komplimang eller att ta på någon utan att den vill det. Alla sådana överträdelser är fel och de förtjänar att bli bemötta som just överträdelser – även om de kommer i form av “skämt”, “komplimanger” eller “uppskattning”.

Varför tror du många har så svårt att säga ifrån?

Människor är flockdjur och vi gör det som ger oss uppskattning från andra. Att värna om stämningen och andras känslor är något som särskilt kvinnor visas uppskattning för att de gör. Att bry sig om andra är i grund och botten en positiv egenskap – det kan dock leda till lidande om man värnar stämningen så mycket att det går ut över en själv och andra. Då är det bättre att säga ifrån. Även om det leder till dålig stämning i stunden så förebygger det värre stämning i längden.

Hur bemöter man sexistiska skämt?

Personer som drar sexistiska skämt gör ofta det för att de är vana vid att sånt leder till skratt. Att själv skratta med (även om det är ett besvärat skratt) riskerar att uppmuntra personen att fortsätta dra den typen av skämt. Då är det bättre att svara med tystnad eller helt enkelt säga: “Det där var inte roligt.”

Hur svarar man på vanliga fraser som ”Men var inte så känslig”, ”Har du ingen humor” eller ”Man måste ju kunna flörta”?

Att reagera på sexism är något positivt som i förlängningen gagnar gruppen, och har inget att göra med att vara känslig eller sakna humor. Här gäller det att komma ihåg att dina känslor och din trivsel är lika viktig som någon annans och att du inte ska behöva må dåligt för att vara någon annan till lags. Ett förslag är att svara: “Du får tycka vad du vill. Men jag uppskattar inte det där och jag vill kunna känna mig bekväm där jag jobbar/bor/är.”
Låt oss ta hand om varandra!