Appen som ska öka beröm på arbetsplatsen

Vi på Psykologifabriken älskar som bekant appar. Med bloggen Experimentfabriken vill vi lyfta fram alla de digitala verktyg som finns där ute som får oss att må bättre och som hjälper oss att utvecklas på arbetsplatsen. I snart två år har vi sålt vårt system Viary, en app som hjälper människor att ta små steg i sin vardag för att uppnå stora förändringar. Feedback är något som vår medarbetare Oskar ofta arbetar med, givetvis använder han Viary i dessa insatser. Av denna anledning blev vi extra glada när vi såg att bemanningsföretaget Adecco gjort en egen app som ska hjälpa oss bli bättre på att ge beröm på arbetsplatsen. Appen heter Berömutmaningen och jag passade på att ställa några frågor om appen till Charlotte Nordén på Adecco.

Varför har ni på Adecco valt att göra en app om beröm?
Vi svenskar är generellt ganska dåliga på att visa uppskattning och ge varandra positiv feedback på jobbet. Vi på Adecco har under det senaste 1,5 året jobbat mycket med Employer branding och startat en rad projekt för att våra medarbetare ska må bra och trivas på jobbet. Förra hösten lanserade vi en träningsapp där man registrerar fysisk aktivitet som ett led i en friskvårdssatsning. Den blev oerhört uppskattad bland både medarbetare och kunder. I år ville vi spinna vidare på temat må bra och började därför undersöka vad som mer får människor att trivas på sina arbetsplatser. Beröm och positiv feedback visade sig i flertalet studier ge positiva effekter som ökad trivsel, lägre sjukfrånvaro och högre lönsamhet. Samtidigt såg vi att många upplevde det som svårt att både emot och ge beröm. Säkert beror det på en innebyggd jante-kultur och att man är ovan. Därför utvecklade vi en ny träningsapp. Men den här gången i den ädla konsten att ge och ta emot positiv feedback.

När fick du senast beröm i ditt arbete?
Jag har fått mycket beröm för det här initiativet och senast i går fick jag ett mejl från Adeccos globala kommunikationsdirektör som gratulerade mig och mina kollegor som varit delaktiga i det här projektet. Det är inte varje dag sådana mejl kommer och det gjorde mig såklart väldigt stolt och glad.

Nämn en konkret handling som våra läsare kan göra lite oftare om de önskar att bli bättre på att ge beröm.
Jag tycket såklart att de ska börja med att ladda ner appen och göra de 10 övningarna som finns i den. Det börjar på en ganska lätt nivå genom att du får berömma en kollega för något yttre attribut. Sedan blir det lite tuffare för varje dag som går och i slutet utmanas du även att be andra att ge dig feedback kring egenskaper andra uppskattar hos dig. Men om jag bara får nämna en konkret handling så skulle jag nog säga: Beröm direkt! Så nära inpå händelsen som möjligt. Smid medan järnet är varmt annars faller det lätt i glömska. Och var ärlig! Annars känns det inte äkta.

Charlotte Nordén är Communications- och Marketing Manager på Adecco, världens största rekryterings- och bemanningsföretag med verksamhet i över 60 länder.