Appen som får dig att tänka på allt du går miste om

Att tänka på allt vi går miste om när vi gör val kanske inte är det mest upplyftande. Däremot är det ett väldigt effektivt knep för att undvika att fatta dåliga beslut. Precis som det mesta nuförtiden så finns det en app för just detta.

I augusti så fick jag chansen att träffa min husgud Dan Ariely (detta är något jag gärna skryter om). Dan pratade mycket om just Opportunity Cost, ett fenomen jag skrivit om här. När vi gör val så finns det alltid vissa saker som vi går miste om som en följd av just detta val. En av Dans kollegor på Duke University har nu skapat en Iphone-applikation som påminner oss om dessa förluster. När du står inför ett köp så kan du snabbt plocka upp appen, knappa in priset för det du är på väg att köpa och snabbt få en lista på saker du skulle kunna köpa istället. Kolla in bilderna här ovan eller gå direkt till appen (som är gratis) för att få en bättre uppfattning.

Som vissa av er redan vet så är jag ett stort fan av digitala verktyg som hjälper till att förändra beteenden. Ni får gärna ta en titt på vår app som just är till för att underlätta och mäta beteendeförändring.

6 svar till “Appen som får dig att tänka på allt du går miste om”

 1. Magnus Johansson skriver:

  Vore kul om man kunde ta detta ett steg längre och försöka koppla det till sina värderingar och/eller långsiktiga konsekvenser på något sätt.

  T.ex. kunde det finnas altruistiska alternativ, som hur mycket mat motsvarande pengar skulle ge till någon behövande ifall man skänkte pengarna till Unicef eller liknande. Och så naturligtvis möjligheten att donera pengarna direkt i appen…

 2. Niklas Laninge skriver:

  Verkligen! Tänk dig att få frågan “Vill du verkligen köpa denna tröja? Varför inte donera hälften av pengarna till Greenpeace och ta resten och bjud din flickvän på en lunch?” Känns som att du är nått lysande på spåret Magnus!

 3. Magnus Johansson skriver:

  Tack :)

  Ska maila Ariely.

 4. Magnus Johansson skriver:

  Fick till slut iväg ett mail, och erhöll ett oväntat snabbt svar. Får se vad som händer nu… :)

 5. Niklas Laninge skriver:

  Ja han är verkligen bra på detta! Håll oss uppdaterade :) Intervjuade Dan Ariely inför en artikel jag skrivit för Moderpsykologi som kommer i januarinumret, något jag hoppas få göra igen (intervjua Dan alltså).

 6. John Airaksinen skriver:

  Vi snackade om det nyligen i Fabriken att många amerikanska forskare är sjukt bra på att svara snabbt på mejl, ställa upp på intervjuer och överlag ta uppgiften att föra ut forskningen på allvar!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.