Älskade, hatade TV-mammor: Tuffe chefen blir en liten pojke inför mamma

Jack Donaghy är chefernas chef. Ingen vill ha Jack som motståndare i en förhandling, eller i någonting annat för den delen. Serien 30 Rock är en sorts metaserie där vi får följa livet på tv-bolaget NBC och produktionen av humorserien TJS.

Jack började sin yrkeskarriär långt innan de flesta ens kunde skriva och hans erfarenheter har gjort honom till en hård, uppriktig och målmedveten person. Trots detta finns det ingen som skrämmer Jack så mycket som hans mamma Colleen. Så fort det vankas besök gör han vad som helst för att slippa träffa henne.

Hur mycket Jack än försöker blir han aldrig mer än en liten pojke i Colleens ögon och blir behandlad därefter. Att sättet de kommunicerar på främst består av att Colleen klagar, gnäller och skriker på Jack gör det knappast lättare för honom. Vi ser prov på allt detta i klippet här ovan.

Jacks situation verkar vara svår att förändra. Frågan är om han istället för att kämpa med denna situation ska testa att helt enkelt acceptera att hans mamma gnäller, klagar och behandlar honom som en liten pojke.

TIPS FRÅN PSYKOLOGEN LIRIA ORTIZ

Med tanke på att det verkar som att han inte träffar henne mer än ett par gånger om året kanske han ska testa att tänka helt annorlunda. Vad skulle hända om han bytte fokus? I stället för att fokusera på hur gnällig och besvärlig hans mamma är kanske ha kan se det som så att hans lyssnande faktiskt är en present till henne.

Jag föreslår att han bokar en tid med sin mamma och helt enkelt låter henne hålla på. Situationen är som sagt inget han kan förändra så därför är det bättre att han accepterar den.

“Älskade, hatade tv-mammor” är ett samarbete mellan SvD Idagsidan, Psykologifabriken och psykologen, psykoterapeuten och författaren Liria Ortiz som skrivit boken ”Jag och min mamma – att kunna hantera en komplicerad relation