Älskade, hatade TV-mammor: Lucille i Arrested Development

I detta klipp får Michael Bluth, en av familjen Bluths mest normala medlemmar, en utskällning av sin mamma Lucille. Lucille tycker inte om att Michael anklagar henne för att vara självisk. Du behöver inte se många avsnitt av serien Arrested Development (gick på TV4 under namnet Firma Ruffel och Båg) för att förstå att Michael har rätt. På samma sätt så kommer du också märka att Lucille troligtvis är mer världsfrånvänd än Michael Jackson och Paris Hilton tillsammans. Här har hon till exempel fått för sig att en banan “inte kostar mer än tio dollar”. Lucille är extremt bortskämd och sätter alltid sig själv i första hand. Att detta har påverkat hennes fyra barn är självklart, men Michael är trots allt den mest jordnära och realistiska personen i serien. Mycket av serien kretsar kring alla märkliga situationer som familjen hamnar i som en följd av deras svårighet att se realistiskt på saker. Oftast är det Michael som får lösa dessa situationer. Det är minst sagt svårt för Michael att kommunicera med sin mamma, och än svårare att få henne att förändra sig.

TIPS FRÅN PSYKOLOGEN LIRIA ORTIZ
Det är viktigt för Michael att förstå att mammor som Lucille inte tar åt sig av saker som sägs till dem utan snarare vad som görs. Du kanske känner igen denna typ av mamma, en sådan som alltid sätter sig själv i första hand. Mitt tips är att vara så konkret som möjligt med personer som Lucille. Hon kommer med stor sannolikhet inte att ta till sig av saker som sägs till henne så därför måste Michael göra något som jag kallar att sätta gränser på beteendenivå. Michael måste signalera med sina beteenden att han inte accepterar hur Lucille agerar. Om Michael och Lucille exempelvis kommit överens om något som hon sedan ändrar sig om är rekommendationen att han gör det själv ändå. En huvudprincip kan vara att inte ”städa efter henne” eller försöka lösa problem åt henne.

Michael bör berätta för Lucille hur han vill ha det och stå fast vid detta så fort Lucille börjar avvika från detta. Om Michael ger med sig så signalerar han till Lucille och de andra i familjen att det inte är någon fara att inte göra som Michael sagt.

“Älskade, hatade tv-mammor” är ett samarbete mellan SvD Idagsidan, Psykologifabriken och psykologen, psykoterapeuten och författaren Liria Ortiz som skrivit boken ”Jag och min mamma – att kunna hantera en komplicerad relation”.