Älskade, hatade TV-mammor: Kirsten Cohen från OC

I OC får vi bekanta oss med en riktigt bad boy, Ryan Atwood. Serien börjar med att 15-åriga Ryan blir adopterad av den välbärgade familjen Cohen. Ryan kommer från ett trasigt hem och får genom familjen Cohen en ny mamma, pappa och bror. Det är hans nya mamma Kirsten som vi får se i detta klipp. Ryan är minst sagt otursförföljd. Under seriens gång hinner han mista både sin biologiska mamma, sin riktiga bror och slutligen sin flickvän Marissa.

När vi möter Ryan i det här klippet har det sistnämnda precis hänt. Eftersom Ryans bonusbror Seth, som Ryan brukar anförtro sig åt, just har flyttat tar Kirsten tillfället i akt och försöker närma sig sin adoptivson.

Ryan verkar vara på väg att falla för en ny tjej, Taylor, och Kirsten vill ge honom några råd. Detta klipp är med i serien då Kirsten är ett bra exempel på vad som får människor att öppna upp sig. De pratar trots allt om ganska känsliga saker men ändå är Ryan villig att dela med sig och ta emot råd från sin adoptivmamma. Vad kan vi lära oss av Kirstens och Ryans samtal?

TIPS FRÅN PSYKOLOGEN LIRIA ORTIZ
Något att ta efter är Kirstens försiktiga och ödmjuka sätt att närma sig Ryan på. Ett vanligt misstag vi gör när vi vill få folk att öppna sig är att säga till dessa hur de känner och vad de ska göra. Problemet med detta är att personen lätt kan känna sig missförstådd vilket kan väcka ett motstånd hos denne. Notera gärna hennes mjuka formuleringar så som: ”Jag har lagt märke till att…”.

Det vi behöver när livet känns svårt är någon som förmedlar värme och empati för den svåra situation som vi befinner oss i. Råd och förslag är det sista vi behöver. De allra flesta av oss vill känna att vi bestämmer själva. Kirsten är väldigt duktig på att bekräfta Ryans känslor. När hon säger ”Efter allt du har varit med om de senaste månaderna” visar hon just förståelse och empati.

Kirsten tar inget för givet utan undrar och utforskar med en genuin nyfikenhet samtidigt som hon är duktig på att använda humor. ”Får jag jobbet?” säger hon i slutet. ”Du får en provanställning” svarar Ryan, vilket signalerar att dörrarna är öppna.

“Älskade, hatade tv-mammor” är ett samarbete mellan SvD Idagsidan, Psykologifabriken och psykologen, psykoterapeuten och författaren Liria Ortiz som skrivit boken ”Jag och min mamma – att kunna hantera en komplicerad relation