Älskade, hatade TV-mammor: Jean från Nollor & Nördar

Nollor och Nördar är tv-serien som blev filmskaparen Judd Apatows genombrott. Apatow är mest känd för sina filmer 40 year old virgin, På smällen och Bridesmaids men hans skapelse Nollor och Nördar hyllades för att den på ett realistiskt sätt fångar en ungdomsrevolt.

Serien kretsar delvis kring syskonen Lindsey och Sam Weir som båda går på high school. Lindsey går sista året och Sam är inne på sitt första. I klippet får vi se dem tillsammans med sina föräldrar Harold och Jean, som båda verkar ha svårt att kommunicera med sina barn. Jean är ingen dålig mamma men hon vet inte hur hon ska tala med sina barn längre. Under seriens 18 avsnitt försöker hon nå både sin dotter och son utan något vidare resultat.

Ett problem är att Jean verkar tro att Lindsey och Sam fortfarande är små barn. Jeans sätt att kommunicera med sina barn verkar göra Sam förvirrad och Lindsey förbannad. I detta klipp får vi inte se så mycket av Jean men under seriens gång blir det tydligt att hennes relation med barnen är något som tär på henne.

TIPS FRÅN PSYKOLOGEN LIRIA ORTIZ
Att helt undvika att såra sin mamma i detta läge är svårt. Det finns dock ett par saker som du om du någon gång skulle befinna dig i Lindseys situation kan göra.

När Lindsey ska konfrontera sin mamma med hur hon känner bör hon välja en situation där mamman är mer mottaglig, detta får gärna vara i en lugn miljö. Det är viktigt att koncentrera sig på sådant som hon uppskattar med sin mamma. En bra sak är att skriva en konkret lista på sådant som uppskattas.

När det gäller det som Lindsey vill att Jean ska förändra så är konkret återigen ledordet. Hon bör tydligt förklara max en eller två händelser där hon tycker att mamman betett sig okänsligt och vilka känslomässiga konsekvenser det fick. Det är centralt att hon föreslår hur Jean kan bete sig istället när dessa situationer uppstår.

Lindsey bör säga följande till sin mamma: ”Mamma jag ser att du verkligen gör ditt bästa för att berätta saker som kan hjälpa mig. När du säger att det är bra att mormor inte lever längre för att hon då slipper se det jag gör, känner jag mig helt misslyckad. Jag skulle bli glad om du var lite nyfiken på vem jag är och vad jag tänker. Jag är inte ett barn längre.”

När det gäller sådana här problem måste du komma ihåg att din mamma bara är människa. Även om hon älskar dig kommer hon inte kunna ändra sig till 100 procent. Det är också viktigt att du ser och berömmer din mammas ansträngningar så fort hon försöker närma sig.

“Älskade, hatade tv-mammor” är ett samarbete mellan SvD Idagsidan, Psykologifabriken och psykologen, psykoterapeuten och författaren Liria Ortiz som skrivit boken ”Jag och min mamma – att kunna hantera en komplicerad relation