Älskade, hatade TV-mammor: George i Seinfeld – ett offer för sina föräldrar

Alla har vi nog hamnat i pinsamma situationer med våra mammor. Exakt vad George i Seinfeld har gjort är till en början något oklart i detta klipp. Det var dock tillräckligt allvarligt för att skicka hans mamma till sjukhus.

Till en början verkar Georges mamma Estelle mest upprörd över vad hon sett. Hennes anklagelser blir snabbt mer generella och nog verkar Estelle vara ganska besviken på George överlag?

Jerry Seinfeld påstår själv att om Georges föräldrar hade skilt sig när George var ung så hade han haft en chans att bli normal. George menar själv att han är resultatet av att hans föräldrar just höll ihop. För den som inte sett Seinfeld bör det tilläggas att George inte har så värst höga tankar om sig själv.

Som vanligt talar vi här om en extrem version av en mamma, men det finns nog många därute som känner att deras mamma aldrig visar dem någon uppskattning. Kan George få sin mamma att förstå att hon sårar honom? Finns det något han kan göra för att inte nedslås av hennes ständiga kritik?

TIPS FRÅN PSYKOLOGEN LIRIA ORTIZ
Det första George bör göra är att visa att han ser sin mammas lidande. Vi psykologer kallar detta för att validera och det är viktigt att göra just detta i stället för att fastna i att vara konfrontativ. Det är viktigt att George först lyssnar på sin mamma för att sedan be henne fundera kring hur hennes beteende påverkar omgivningen. Först när mamman förstått att han hör henne kan han berätta om hur han upplever att han ständigt blir kritiserad.

George bör uppmärksamma hur andra viktiga personer i hans omgivning uppfattar och uppskattar honom. Här är det viktigt att han får möjligheten att balansera upp och korrigera den överdrivet kritiska bild hans mamma ger honom.

Vidare är det nödvändigt att George påminner sig om att hans mamma är en person i ett olyckligt äktenskap. Hon verkar vara bitter över hur livet blivit, vilket leder till att hon agerar ut sin ilska på personer i sin omgivning. Troligtvis handlar mammans beteende mer om henne själv än om George.

“Älskade, hatade tv-mammor” är ett samarbete mellan SvD Idagsidan, Psykologifabriken och psykologen, psykoterapeuten och författaren Liria Ortiz som skrivit boken ”Jag och min mamma – att kunna hantera en komplicerad relation