3 snabba med Bruce W. Perry

Vi på Psykologifabriken tror att de flesta kan utvecklas betydligt mer än vad de gör idag. Utveckling enligt oss sker genom små konkreta beteenden man utför varje dag. Här på bloggen lyfter vi då och då upp personer vi inspireras av för att höra hur de arbetar med sin egna utveckling. Jag fick möjlighet att ställa några frågor till Bruce W. Perry, som skrivit boken Fitness for Geeks. Han är en stolt hälsonörd och vill gärna förbättra sin hälsa med hjälp av modern teknik.

Du kallar dig själv nörd och tar ett nördigt perspektiv till hälsa och beteendeförändring. Vill du beskriva det närmare?

Att må bra och ha en bra hälsa är ju verkligen en belöning i sig. Oavsett om det gäller sömn, kost, träning eller sociala aktiviteter. Men, vad jag menar med ett nördigt perspektiv är att kunna dra nytta av de digitala tjänster som finns för att hjälpa sig själv på traven. Ett av mina favoritexempel är appen FitBit, där en liten blomma växer ju mer du rör på dig. Ett annat är den sociala aspekten som finns då i princip alla appar låter dig dela dina framsteg. Att vara nördig hjälper mig att leva mer hälsosamt!

Vad anser du är den första lilla beteendeförändringen en person kan göra för att förbättra sin hälsa?

Det finns en generell sak som egentligen inte är en beteendeförändring utan mer en fråga om attityd: att ha en mer öppen attityd till information som går emot det du tidigare trott på. Många människor blir fientligt inställda till sådant som talar emot det de tidigare levt efter. Men, om jag ska ta konkreta beteenden så skulle det vara dels att sova mer, samt att dra ned ordentligt på socker, mjöl och raffinerade produkter.

I din bok Fitness for Geeks skriver du om beteendeförändring och testar en mängd olika mobilappar som hjälper användaren att förbättra sin hälsa. Utbudet är gigantiskt, så vilken anser du är den bästa appen ute på marknaden?

Av de jag testat, och då har jag ju inte testat Viary ännu, är Endomondo Sports den jag gillar bäst. Den ger mig relevant data, har GPS-funktioner och en bra webblösning för att få överblick. Det är massiv statistik som samlas in, och det viktigaste är att kunna göra någonting vettigt av den. Det kan man med Endomondo Sports.

Bruce W. Perry har gillar att testa sig fram till en bättre hälsa. Han gör det med hjälp av modern teknik, experiment och en ständig nyfikenhet.