WeMinds VD mötte författaren till Lucia-4-ever

Det privata vårdföretaget WeMind hamnade i blåsväder när de vann en upphandling om vård av tortyroffer. Ett uppdrag som Röda korset haft sedan 1986 och som de vann tillbaka efter överklagan. Hur är det att vara chef under en sådan stormig tid? Jag frågade Urban Pettersson, VD för WeMind.

Du bjöd in Lars Berge, författaren till texten “Lucia-4-ever”, som riktade stark kritik mot WeMind. Vad hände på besöket?

Jag har bjudit in alla som skrivit om upphandlingen och har haft väldigt givande diskussioner med de flesta. Lars Berge som skrev “Lucia-4-ever” kom till WeMind för några veckor sedan. Han fick en bättre inblick i vår verksamhet och blev nog väldigt nöjd med vad han såg. Vi hade ett förtroligt snack om hur psykiatrin kan utvecklas framöver och jag gillade verkligen Lars. Han tyckte det var olyckligt att WeMind hade blivit ett slagträ i en debatt som gäller allt annat än WeMinds verksamhet.

Hur har du agerat som chef i den turbulens som uppstod? Vad har du lärt dig?

När man som chef kommer i mediernas fokus tar det plötsligt väldigt mycket av ens tid. Den tid som blivit över har jag försökt lägga på att hela tiden hålla alla på WeMind informerade och lyssna in om det är någon som får stå till svars för den negativa mediebild som vid några tillfällen målats upp. Det blev dock ganska snart tydligt att kritiken inte alls handlade om vår verksamhet utan om Landstingets beslut att välja oss först i den upphandling som genomfördes.

En intressant lärdom drog jag efter de första timmarnas intensiva mediedrev: jag ägnade tio raka timmar med ett trettiotal journalister på telefon. Jag upplevde det som att jag var öppen, transparent och tillgänglig. När jag kom ur den bubblan fick jag läsa på många håll att jag inte var tillgänglig och inte ville svara på frågor. Jag borde istället först ha lagt upp ett pressmeddelande på webben så att alla direkt kunde få tillgång till våra svar istället för att inte komma fram på en upptagen telefon.

Vilka knep från psykologin brukar du tillämpa på dig själv?

Det fanns i det här fallet viss risk för att hamna i katastroftänkande, ta det hela väldigt personligt och kanske även att börja tro på sina kritiker.

Katastroftänkandet tycker jag avtar ganska snabbt när jag försöka tänka realistiskt och tänker tillbaka på vad som hänt efter tidigare förmodade katastrofer i livet. Det blir liksom sällan några katastrofala följder i slutänden.

Jag har inte tagit skriverierna alls så personligt efter det att jag insåg att det finns externa förklaringar till att WeMind kritiseras i det här fallet. De som inte vinner anbud har naturligtvis ett incitament att ändra på beslutet och de politiska blocken kommer leta efter exempel att tydliggöra skillnaderna i politik. I slutänden har alla jag träffat tvärtom uttalats sig väldigt positivt kring vår verksamhet. När jag insåg det så fanns det inte så många kritiker att börja tro på :-)

Tack Urban!

Läs gärna Niklas inlägg om hur texten Lucia-4-ever fick enorm spridning.