Den första omgången av vårt träningsprogram hann knappt avslutas innan nästa började. Vi kommer att berätta mer om våra lärdomar från omgången lite senare men det vi kan säga nu är att mycket kan hända på tre veckor! Över 1000 handlingar har registrerats i appen Viary, ca två stycken per deltagare och dag. Här får ni några exempel på vad som skett i några av programmen under veckan.
I Beslutsbyrån lär sig deltagarna tillämpa beteendeekonomi. I veckan har de fått lära sig mer om varför människor ofta tänker kortsiktigt, en ganska bra kunskap att ha om man som KPA jobbar med just pensionsparande.
Varför börja spara idag om du kan göra det i morgon?
”Det är intressant att man är beredd att börja spara bara det kommer ske lite senare. Själv reagerar jag tvärt om – tycker inte om utgifter som jag inte har direkt koll på. Hellre spara nu när jag vet hur mycket jag har, inte senare då risken är att kontot är tomt och betalningen ska göras.”
– Mia Liblik, KPA
Deltagarna har också fått bekanta sig med begreppet förlustaversion vilket väckte igenkänning hos många av dem:
Konsten att sälja aktier med förlust
”Mycket intressant! Det är därför folk är ihop med dåliga typer för länge. Men det är ju en trygghet att ha sina bekanta problem/dåliga fonder än de okända som kanske går sämre. Speciellt saker som tagit en tid att välja är svåra att göra sig av med även om de suger (fonder/pojkvänner)”
– Deltagare, Beslutsbyrån
I Ledarlabbet har deltagarna både utmanats att träffa ledare samt att börja notera sina medarbetares styrkor, två riktigt populära beteenden om man ska tro statistiken!
Ät lunch med en annan ledare
”Det blev inte lunch, utan fika. Hade ett inspirerande samtal som kretsade kring värdet av situationsanpassat ledarskap. Tar med mig värdefulla insikter om hur olika det är vad som är “rätt” beroende på gruppens dynamik och individernas behov och drivkrafter. Mycket givande!”
– Cecilia Svedlund, Sandvik
Notera en styrka hos en medarbetare
”Jag meddelade min arbetsgivare Kenneth att jag imponeras och inspireras av hans förmåga att ta sig tid att uppleva och njuta av saker runt omkring honom, något som inte alls är vanligt hos människor med hans arbetsbörda.”
– Erik Hasselgärde, UpSweden
I måndags startade omgång två av vårt träningsprogram i kreativitet. I veckan har de fått arbeta med att bli av med självcensur, bland annat med hjälp av metoden brainwriting.
Alternativet till frustrerande brainstorming
”Jag tycker att detta verkar vettigt, även om jag förstår att det är olika rön och vissa säkert skulle hävda motsatsen. Tycker själv inte om att sitta och försöka prestera inför andra utan att vara förberedd innan. Tror att startsträckan blir kortare med brainwriting = kommer längre på mötet.”
– Deltagare, Idéfabriken
Slutligen kunde jag inte låta bli att lägga upp VD-Johns bild på Sofia Svantesson, grundare av Oceans Observations. Sofia föreläste bland annat på vårt event Health Hack Day förra året och av kommentarerna på instagram att döma så har hon inspirerat betydligt fler än bara mig och John. Bilden var en del av ett uppdrag i Ledarlabbet, där John coachar men också passar på att göra en del av utmaningarna!