Sluta vara så svårfångad!

Jag sitter och arbetar med en liten specialgrej som vi kommer att presentera på Psykologstudent 09 i Uppsala 14 februari. Här är ett litet smakprov på vad jag har hittat!

Att öppna sig för andra är positivt korrelerat med gillande. Forskare har också visat att ju mer information en individ delar med en annan, desto mer information kommer den mottagande individen att återgälda. Eftersom denna öppenhet predicerar gillande, kommer individerna troligen börja tycka mer om varandra!

(Worthy, M., Gary, A.L., & Kahn, G.M. (1969). Self-disclosure and exchange process. Journal of Personality and Social Psychology. 13, 59-63.)

Ställer mig dock frågande till om detta går att generalisera till Stockholms population.

5 svar till “Sluta vara så svårfångad!”

 1. Håkan Nyman skriver:

  Nej, det är verkligen tveksamt. Med anledning av illustrationen med barnen tänkte jag på en liten historia jag fick höra nyligen. Två flickebarn i 2-årsåldern går på samma dagis. De gillar varandra så mycket att personalen tycker att det är “orättvist” mot de andra barnen. Därför beslutar man att skilja dem åt under vissa aktiviteter. Det hela utspelar sig i Stockholm, där man uppenbarligen tycker det är ett problem om barn tycker för mycket om varandra.
  Vad säger ni andra?

 2. John skriver:

  Håkan> Oj, vad knäppt!

 3. Linda skriver:

  Men vad tråkigt att de reagerade så på dagiset! Mycket, mycket underligt.

 4. Petter skriver:

  alla ska leka med alla

 5. Rebecca skriver:

  Borde inte dagiset kunnat använda deras gillande som en god modell för de andra barnen? Hmm verkar väl radikalt att de inte fick vara med varann under vissa aktiviteter, vad ger det för erfarenheter av närhet? För nära är fel och då kommer nån utifrån och skiljer på en. Nu ska jag inte dra i för stora växlar, men om man spekulerar i tänkbara följder…Istället för att separera dom kunde man väl på ett mer naturligt sätt skapat förutsättningar för dom att leka också med andra barn? Lägga till möjligheter, istället för att ta bort det man gillar. Vi vet dock inte allt om situationen utifrån det Håkan skriver. Barna var kanske i en för sluten allians, alltså på ett sätt så att dom definierade sig som “vi är det som dom andra inte är”. Isf kanske bedömningen att ibland sätta dom i olika grupper inte är så fel.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.