Kriser förstärker hjärnans negativa filter. Här får du tre tips på hur du kan hantera negativa tankar och må bättre

Så funkar hjärnans negativa filter i kris

Har du lätt att fastna i det negativa just nu? Svårt att känna dig nöjd med vad du åstadkommit? Kriser förstärker hjärnans negativa filter. Det kan kännas som en psykologisk förkylning. Här kommer tre psykologiska huskurer för att hantera negativa tankar och känslan av att inte räcka till i kris. 

Härom veckan märkte jag att mitt psykologiska immunförsvar var nedsatt. Jag hade skickat ut en trasig länk till vårt webbinarium vilket gjorde att minst sju personer inte kunde delta. Upptäckten gjorde mig så besviken att jag hade svårt att förlåta mig själv. Förvisso var det en riktig tabbe. Men shit happens. I vanliga fall hade jag sagt “typiskt”, lärt mig av misstaget och gått vidare. Nu kände jag att jag ville gråta en skvätt. Varför?

Coronakrisen aktiverar hjärnans mest primitiva funktioner 

Vår hjärna formades för mellan 35-70 000 år sedan för att hjälpa oss överleva i den miljö som var då. Vi utrustades bland annat med ett negativt filter för att vi snabbt skulle kunna upptäcka de faror och hot som lurade i naturen. Om det prasslade i busken var det säkrare att tänka “En orm!” och springa, än att tänka “Kan det va en gullig igelkott?” och titta efter. Därför har vi fortfarande lättare att se vad som gick dåligt än det som gick bra. Vi minns fler dåliga nyheter – har det ens hänt något bra i världen den senaste tiden? Och vi kan blixtsnabbt tänka ut alla möjliga och omöjliga värsta scenarion för att kunna förbereda oss för dem. 

Coronakrisens ovisshet och dystopiska nyhetsrapportering är som en fest för vår uråldriga hjärna. För egen del övergår milda orostankar om att själv bli sjuk snabbt till katastrofala föreställningar om min lilla bebis i respirator. Jag känner mig otillräcklig trots att jag gör det jag ska. Jag är allmänt irriterad. Kan du känna igen dig? Visst är det jobbigt, men också ett tecken på att hjärnan fungerar som den ska. Insikten kan hjälpa oss att överlista den. 

Huskur 1 – Stick hål på hjärnans negativa filterbubbla 

Stress och oro förstärker vårt negativa filter. Därför är det inte konstigt om du tycker att det mesta är skit just nu. Din hjärnan har ju fullt sjå med att berätta om allt dåligt. Du behöver inte lyssna så noga. För att värna vårt mående och orka i längden är det viktigare att fokusera på de saker som gått bra. Du kan till exempel testa att skriva ned tre saker som du gjort bra idag. Har du svårt att komma på något? Då är din hjärna nog extra bra på att filtrera just nu vilket betyder att den här huskuren kan vara nyttig för dig. Jag vågar nämligen slå vad om att du gjort bra saker idag. 

Huskur 2 – Sätt mål för att känna dig nöjd 

Kriser tröttar ut vårt psykologiska immunförsvar. Negativa nyheter, begränsade sociala kontakter och en vardag som sätts ur spel tär på våra resurser. Vi har inte lika stora marginaler att röra oss på. Därför är det inte konstigt om du som jag reagerar starkare på motgångar och lättare känner dig nedslagen just nu. Missnöje och känslor av otillräcklighet kan lätt överskugga framgångar. Genom att sätta mål för dagen för att enklare se vad du åstadkommit. Det räcker med några saker som du skulle känna dig nöjd med att ha avklarat.Var noga med att också definiera när uppgiften är avklarad. Lyckades du med något? Fira ditt framsteg. 

Huskur 3 – Hitta vad som är tillräckligt när ingen räcker till  

Vissa befinner sig just nu i en särskilt stressande situation där kraven överstiger resurserna. Det kan röra sig om fler patienter än vårdplatser eller brist på skyddsutrustning. En aldrig sinande kö in till 1177. Fackets jourtelefon som går het. En överbelastad avbokningstjänst. Är du en av dem? Det är inte konstigt att känna sig otillräcklig när vi faktiskt inte räcker till. Så vad kan du göra för att ändå känna dig nöjd med din insats? Börja med att skapa en rimlig förväntan genom att skilja på vad du skulle vilja göra och vad som är möjligt att göra givet omständigheterna. Beröm dig själv för det du gjort även om du hade velat mer. 

När vårt psykologiska immunförsvar är nedsatt behöver vi psykologiska huskurer. Om du vill ha fler tips på hur du kan hantera jobbiga tankar och oro så kan du titta på den här kursen från habitud. Vi har också olika webbinarier – till exempel ett digitalt psykologiskt träningsprogram – där vi lär ut knep för hur du och dina kollegor kan värna ert psykiska mående i dessa tider. Hör av dig om du vill veta mer.