Inte ens Martin Luther var luthersk. Så varför ska du starta jobbet alltför orealistiskt och direkt sabba din sköna semesterkänsla? Kom igång på ett trivsamt sätt med genom att göra som jag: använda tredagarsmetoden (Nej, den är inte testad i någon studie men komponenterna har gott stöd i forskningen):
Dag 1: Hälsa på dina kollegor
Dag ett handlar om relationer. Om du lyckats få koll på hur dina kollegor mår och har haft det under sommaren har du lyckats med dag ett! Självklart blir det en hög vanliga arbetsuppgifter men försök att prioritera dina kollegor och unna dig att lyssna på vad de har att säga.
Dag 2: Sätt och prioritera mål
Arbetshösten kan kännas svår och stor. Det är lätt att bara börja arbeta slentrianmässigt utan att nödvändigtvis göra det viktigaste. Titta därför igenom vilka mål du arbetar mot eller sätt ett specifikt mål för hösten. Rangordna målen i prioritetsordning. Gör en planering för att nå målen och bestäm gärna delmål och små beteenden som leder till målet.
Dag 3: Arbeta mot de viktigaste målen
Dag tre kan det vara mer realistiskt att sätta igång med den strategiska och målorienterade att-göra-listan. Att inte bara gå på rutin utan faktiskt börja utföra det där riktigt viktiga. Det som du först trodde att du skulle klara dag ett efter en avslappnande ledighet. Gör gärna listan i tråkighetsordning.
Att ta helt ledigt har flera positiva hälsoeffekter. I studier av den nederländske forskaren Jessica de Bloom kunde man se att man blir gladare före, under och efter en semester. Effekten kan dock försvinna snabbt på samma sätt som att vi snabbt blir trötta igen efter att ha sovit. Så se till att få ut mer av semestern genom att inte stressa bort den direkt när du är tillbaka på jobbet.
Jag bjöd på tredagarsmetoden för att komma tillbaka till jobbet efter semestern på P1 morgon i morse. Vilket jag blev inbjuden till då min grymma kollega Katarina Blom skrivit guiden Klara jobbstarten i fyra steg. Dock är hon supergravid just nu och bollade vidare morgonens intervju till mig och gårdagens intervju i P5 till Kristin Öster.
PS. Jag vet att jag använde ordet luthersk lite slarvigt i radion. Ber om ursäkt för detta. Har faktiskt en vän som skrivit en uppsats om vilken spännande och rivig person Martin Luther verkar har varit. Flera har hört av sig efter programmet och velat upprätta Luthers rykte. Denna text, som jag fick på mejl, hjälper till med det: ”Martin Luther var en kyrklig upprorsmakare i Tyskland på 1500-talet som ville göra människan myndig i medeltidens förtryckande system. Han umgicks med mycket folk, stod upp för sina åsikter under dödshot, drog grova skämt, drack säkert för mycket öl och gisslade frejdigt rådande uppfattningar och myndighetspersoner.”
Tack till er som är intresserade av kunskap och hört av sig!