”Ibland är det svårt att vara kompis med sina medarbetare. En av mina medarbetare och jag fick bra kontakt och började umgås privat. En tid senare var jag tvungen att meddela att personens semesteransökan inte skulle beviljas. Personen blev väldigt besviken. Nu vet jag inte om det är en så bra idé att bli vän med sina medarbetare.”
Det är lätt att börja undvika det som är gör ont. När vi var små fick vi lära oss att undvika alla faror, att inte hålla i vassa knivar eller ta på varma plattor. Men vad händer när vi försöker använda undvikande som teknik för att hantera smärtsamma tankar och känslor? Vi inleder en kamp vi inte kan vinna. Har du någonsin försökt springa ifrån ditt bultande hjärta eller försökt att låta bli att tänka på en besvärande tanke? Risken är att känslan och tanken slår tillbaka med ännu mer kraft ju mer vi försöker bli av med den.
Psykologiprofessor Frank Bond studerar förmågan att arbeta samtidigt som vi besväras av tankar och känslor. Han har funnit att vi presterar bättre, har bättre mental hälsa och att vi snabbare lär oss nytt på jobbet om vi har en stark förmåga att acceptera ovälkomna inre upplevelser.
Men vilka besvärligheter ska man stå ut med och vilka ska man förändra? Allt kokar ner till vem du vill vara. I en övning från acceptance and commitment training, teoribildningen som ligger till grund för Frank Bonds forskning, får man föreställa sig sin 100-årsdag. På detta kalas får man tänka sig vad viktiga personer i ens liv har att säga om en. Detta för att påminna om vad som är viktigt i det långa loppet.
Om du vill att en kollega säger “du var både en professionell chef och en omtänksam vän” på din fest kan det vara lättare att se att beteenden som “fråga hur en kollega upplevde att jag nekade semesteransökan” är mer i linje med vem du vill vara. Om du däremot vill höra ”Du var en professionell chef som aldrig blandade ihop det privata med ditt arbete” är det lättare att tänka att beteendet ”förklara för en kollega att du inte vill umgås privat med kollegor” är mer i linje med hur du vill leva ditt liv.
Ska du bli vän med en medarbetare? Det beror på vad vill du vara nöjd med när du ser tillbaka på ditt liv.
Denna text kommer från en frågespalt i tidningen Personal & Ledarskap. Du kan läsa alla spalter här. Vill du ställa en fråga? Mejla den till oskar (@) psykologifabriken.se, skriv i kommentarerna eller säg hej på Twitter.