Sommarkalas, trädgårdsfester, bröllop. Sommar och sol brukar innebära en hel del mingel. För vissa är mingel positivt laddat; man träffar folk, äter och dricker gott och knyter kanske nya kontakter. För andra är mingel något obekvämt och stelt som man helst av allt skulle vilja undvika. Faktum är att ganska få känner sig helt bekväma i nya sociala sammanhang – och det gäller även dem som i vanliga fall brukar anser sig vara sociala. Men så står man där på minglet med glaset i handen, ler och försöker hålla ett samtal igång för att slippa stå och skämmas ensam i ett hörn.
På mingel brukar det sitta fint med lite social kompetens och så önskar man ju förstås att de man träffar på minglet också är socialt kompetenta – det brukar vara trevligare att mingla då. Men vad är egentligen social kompetens?
Det finns ingen exakt definition av social kompetens och det är inte heller något man har eller inte har. Det är snarare ett samlingsnamn för flera olika beteenden som krävs för att fungera i sociala sammanhang. Vi ska titta närmare på tre saker som är relevanta på mingel; förmågan att lyssna in andra, förmågan att lyssna in sig själv och förmågan att balansera mellan dem – att ge och ta helt enkelt.
1. Att lyssna in andra
När man tänker på social kompetens i mingelsammanhang kanske man tänker på en person som kan dra skämt, skrattar mycket och har lätt för att prata. Men en person med social kompetens kan lika gärna vara den som är bra på att lyssna och som känner in omgivningen. Du behöver inte bekymra dig så mycket om du får tunghäfta, för det är faktiskt minst lika viktigt att kunna lyssna.
Att vara närvarande och välja att lyssna istället för att prata gör att vi kan ställa relevanta frågor. Vi kan inta ett nyfiket förhållningssätt och vara lyhörd för andra signaler än orden som sägs. Kanske upptäcker du att den som sett så trygg och social ut kanske inte heller känner sig helt bekväm. Och kanske upptäcker du att du bara genom att lyssna och le kan få personen du talar med att känna sig mer bekväm med dig. Alla människor har behov av att känna sig sedda och bekräftade och ett gyllene tillfälle att ge det till en annan människa är just på mingel.
2. Att lyssna in sig själv
Vad vill du ha ut av minglet? Vill du nätverka eller bara ha en trevlig stund? Social kompetens handlar också om att lyssna in sina egna behov och att kunna kommunicera dem. På mingel ska människor snabbt få en bild av dig och många vill göra ett gott första intryck.
I psykologin finns en teori som heter ”self-presentation theory”. Teorin beskriver hur vi försöker kontrollera intrycken andra ska få av oss och att det är något vi alla gör, varje dag. Motivationen att kontrollera intrycken andra får av oss skiljer sig åt från person till person och situation till situation men ju viktigare vi upplever att det är att kontrollera hur andra ser på oss desto högre är motivationen. Eftersom de flesta av oss är måna om att ge ett gott första intryck kan minglet lätt upptas av tanken på hur andra ser på oss. Och det påverkar beteenden, tankar och känslor. Kliver du in på ett mingel, osäker på om du lyckas förmedla den där bilden du vill att andra ska ha av dig kan det skapa nervositet. Hur hög din motivation är och hur det påverkar just dig och din upplevelse av minglet kan bara du svara på, men det är värt att tänka igenom. Och istället för att ha fokus på vad andra ska tycka om dig kan du lyssna in dig själv och vad du vill ha ut av minglet.
3. Att turas om i samtal
Det här med att turas om.. Alla som har eller har haft små barn kan känna igen den bristande färdigheten hos barn när de ska turas om att få gunga högt högt och få känna hur det kittlar i magen – det kan ibland resultera i ett mindre krig. Och det här med att turas om är något som varken är självklart eller enkelt bara för att vi blivit vuxna, och inte heller i samtal. Många kan nog känna igen känslan av att inte få en syl i vädret och hur viktigt det är att själv få komma till tals. Lyckade samtal bygger på att både kunna lyssna och att kunna föra sin talan.
Alltså:
– Fundera över hur det är att rikta strålkastaren utåt för att lyssna in andra, vara nyfiken och närvarande i samtalen. Hur beter sig andra på minglet och vad kan du göra för att bidra till att de ska få känna sig sedda?
– Reflektera också över hur det är att rikta strålkastaren inåt för att lyssna in dig själv. Hur påverkas du av hur du vill att andra ska se på dig? Vad behöver du för att minglet ska bli en givande stund för dig?
– Lägg märke till om och hur ni turas om i samtalen. Står den ene och pratar hål i huvudet på den andre medan denne inte får en syl i vädret eller utmärks samtalet av att ni både ger och att tar?
Alla de beteenden som ryms inom begreppet social kompetens kan utvecklas hela livet. Genom att iaktta hur andra beter sig och genom att reflektera över sina egna beteenden kan vi fortsätta utvecklas.
Önskar dig en fin sommar med många, härliga och givande mingel!
Paulina Gunnardo
Det här är det första inlägget av tre av gästbloggaren Paulina Gunnardo.
Paulina är beteendevetare och älskar psykologi. Hon fascineras över hur människor kommunicerar och påverkar varandra och hur tankar, känslor och beteenden påverkas i en social kontext. Hon är konsult, föreläsare och skribent och bloggar här till vardags.
Tips: Webbkursen ”Mingelskola för introverta (och blyga)” av Psykologifabrikens psykolog Jenny Rickardson på Daily Bits of. Jag vill slå ett slag för den även för dig som annars anser dig vara social men tycker att mingel kan vara obekvämt. I den får du dels lära dig mer om psykologin i mingelsammanhang och får konkreta övningar för att bli bättre på att mingla.
Akademiska referenser: Leary, M. R., & Kowalski, R. M. (1995). Social anxiety: Emotions and social behavior. New York: Guilford Press.