Ett ensamt träd är utsatt när det blåser hårt -tillsammans i en skog blir vi mer motståndskraftiga

Du är nog motståndskraftigare än du tror

För ett par veckor sedan var jag med i Kropp och själ och pratade om psykologisk motståndskraft. Alltså vår förmåga att studsa tillbaka från motgångar eller att göra en positiv anpassning till en svår situation. Jag har tidigare skrivit en kurs om motståndskraft och hållit i två fullsatta webbinarium på temat. I den här bloggposten tänkte jag ta chansen att slå hål på myten om att motståndskraft hör det ovanliga till och berätta om en av de viktigaste komponenterna i motståndskraft. 

Psykologisk motståndskraft kan definieras som förmågan att göra en positiv anpassning till en svår situation. Tänk dig ett träd på en kulle. Trots att det blåser kuling lyckas trädet stå pall. Det böjer sig fram och tillbaka, men rätar strax upp sig. Kanske börjar trädet att växa lite snett eller knotigt men det är inget som påverkar hur trädet mår. Tvärtom kan det göra det lättare att hantera de värsta vindkasten. På samma sätt kommer en psykologiskt motståndskraftig individ också uppleva toppar och dalar i sitt mående. Ingen är lycklig, kärnfrisk och glad hela tiden. Men sett över tid mår dessa motståndskraftiga individer bra och lyckas bibehålla sin funktionsnivå. De kan till och med växa sig starkare av svårigheterna de möter. 

Tänk motståndskraft, tänk Nelson Mandela. 

Vi luras lätt att tro att motståndskraft är något extremt och ovanligt. Professor George A. Bonanno menar tvärtom att motståndskraft tillhör det vanliga. I runda slängar 50-60 procent av den amerikanska befolkningen upplever någon gång ett trauma men endast 5-10% utvecklar PTSD. De flesta blir förstås djupt förtvivlade av att förlora en nära anhörig, men så få som var tionde fastnar i en kronisk depression. Vi får komma ihåg att vi är ättlingar till de människor som överlevde långt värre förhållanden än vad vi står inför nu. 

Tänk motståndskraft, tänk inte Mandela, tänk Berit. 

Kropp och själ-avsnittet om motståndskraft var ett lyssnarväkteri. En av de som ringde in till radion var Berit. Hon hade strax innan pandemin brutit höften och kände sig skör och bräcklig. Så när pandemin slog bestämde hon sig för att börja promenera. Det som började med ytterst försiktiga promenader i det egna kvarteret, blev till timslånga promenader med tid för reflektion runt om hela staden och kringliggande naturområden. Jag förstod det som att Berit idag är starkare, friskare och gladare än hon var innan pandemin slog. Om något så är väl det ett exempel på en positiv anpassning till en svår situation. 

Tillsammans blir vi motståndskraftiga 

Så hur blir vi mer motståndskraftiga – lite mer som Mandela och Berit? Av alla forskningsartiklar jag läst var det knappt någon som inte nämnde vikten av socialt stöd. Ensam är inte stark. Vi behöver ta hjälp av varandra, prata om det som är tufft och känna att vi tillhör ett större sammanhang. Det är också därför den rådande pandemin är så påfrestande för oss. När vi behöver vårt stöd som allra mest är vi förhindrade att ses. 

Bristen på sociala kontakter har sipprat in i varje del av vår vardag. För egen del träffar jag inte bara vänner och familj mer sällan. Jag har också mindre kontakt med mitt team. Jag har märkt hur jag skippar luncherna eftersom maten inte smakar lika gott utan sällskap. Trots att problemet är otroligt lätt löst: Om jag föreslår en gemensam fika hakar alltid minst en kollega på. Det har egentligen aldrig varit lättare att boka in en lunchdate än nu, eftersom avstånd inte längre spelar någon roll. Men något tar emot. Den virtuella världen är trots allt en lite blekare kopia av verkligheten. Men vetskapen om att socialt stöd är en grundkomponent i vår motståndskraft är kanske den skjuts vi behöver för att boka in fler sociala aktiviteter – även om de måste ske på distans. 

Ett ensamt träd är särskilt utsatt när det blåser till storm. Står vi tillsammans i en skog är vi mer skyddade. Så för att klara av den här pandemin räcker det inte att hålla avstånd och hålla ut. Vi måste också hålla kontakten! 

Kristin Öster

Vill du få stöd i ditt ledarskap eller för att stärka sammanhållningen i ditt team nu när ni jobbar på distans? Eller ge medarbetarna ett boostande webbinarium med tips på vad de kan göra för att stärka sitt välmående i hemmakontoret? Hör av dig så hittar vi något som passar dig!