2007: Sångerskans avbrott i konserten väcker sympati.
Du behöver inte kunna franska för att få en bild av vilka känslor som strömmar genom sångerskan Carla Bruni (numera också med efternamnet Sarkozy) när hon plötsligt distraheras mitt i en låt, kommer av sig och börjar be om ursäkt. Jag tycker egentligen inte att Carla Bruni gör något pinsamt i klippet – men hennes fina sätt att hantera avbrottet gör att jag tycker om henne mer.
En strategi för att hantera pinsamheter kan vara att försöka hindra att känslan någonsin uppstår. Kanske undviker du att göra saker som du inte redan kan eller struntar i fester där du riskerar att göra bort dig inför nya människor. En annan strategi kan vara att vänja sig vid pinsamheter genom att utsätta sig för dem. Om du inte går under varje gång du gör något pinsamt kanske nya situationer blir mindre hotande. Ett tredje sätt att hantera pinsamheter kan vara att jobba med hur hårt du dömer andras beteende. Psykologen Anna Kåver menar att du bedömer dig själv hårdare efter att ha kritiserat andra.
Psykologen Anna Kåver skriver i sin bok om pinsamhet och fördömande
Skammen kan också göra oss överdrivet ursäktande. Vi ber om förlåtelse gång på gång. En del börjar tala nervöst och forcerat när de skäms, som en sorts distraktion och flykt. /…/ Hur är det då med fördömandet av andra? Påverkar det hur vi mår? Självklart är det så. Dömande och kritiska människor är sällan särskilt glada och nöjda. Att döma och kritisera skapar i stunden en skön känsla av överlägsenhet (»Jag är minsann bättre …«), men på sikt undergräver det din självrespekt och får dig att känna dig ensam, oälskad och rädd.
Av: Linda Backman