En bunt unga killar som inlett en kriminell karriär låses in i ett fiktivt fängelse. Vad ska hända? Det vill TV4 veta i sitt senaste dokudrama Inlåst. Ett klassiskt socialpsykologiskt experiment och modern forskning på vad som fungerar – och inte fungerar – brottsförebyggande kan ge några hintar om svaret.
För 38 år sedan låste den socialpsykologiska forskaren Philip Zimbardo in 24 helt vanliga, friska unga män i källaren på Stanford University. 12 lottades att agera fångar, 12 lottades att agera fångvaktare. Planen var att genomföra ett två veckors rollspel i en realistisk omgivning. Fångarna greps av polisen i sina hem, avidentifierades och gavs varsitt nummer. Vakterna utrustades med maktsymboler som solglasögon och visselpipor. Experimentet fick avbrytas i förtid. Vakterna behandlade sina fångar så omänskligt förnedrande, fångarna gick helt upp i rollen som mindervärdiga och hunsade. Här kan du läsa allt om Zimbardos experiment. Och om de otäcka parallellerna till vad som hände i Abu Ghraib för några år sedan.
Men inte bara Zimbardo har velat lära sig mer om hur fängelselivet eller ett besök i fängelset påverkar en person. 1978 gjorde filmaren Arnold Shapiro Scared Straight, en dokumentär om några skrytsamma ungdomar med kriminella problem. Han tog med dem till ett hårt fängelse där de fick träffa livstidsfångar och andra tungt kriminellt belastade och lära sig om allt det vidriga det innebär att sitta inne. För ungdomarna i filmen tog besöket sådan skruv att de flesta avslutade sina kriminella banor. Så i USA infördes sedan Scared Straight som ett brottsförebyggande program där ungdomar på glid skeppas iväg på studiebesök i fängelse i avskräckande syfte. Men en dokumentärfilm med gott resultat är dock inte detsamma som att metoden är pålitlig eller funkar för en större grupp ungdomar. För forskningen kring skrämselprogrammet visar att ungdomar som utsatts för Scared Straight i högre utsträckning återfaller i brott i stället för att bli avskräckta.
Av: Jenny Rickardson