Älskade, hatade TV-mammor: Livia från Sopranos

I det här klippet får vi möta maffiabossen Tony Soprano och hans ökända mamma, Livia Soprano. Livia dras med en mycket stark känsla av att vara övergiven och lämnad, något som hon uttrycker ofta till sina barn, framförallt till sonen Tony. De som följt serien vet att Tony faktiskt är den av Livias barn som tar hand om henne allra mest, och som verkligen anstränger sig för att ge henne allt som hon behöver. Tony Soprano, som fruktas av alla sina fiender, är själv mycket rädd för sin mamma och konfronterar henne sällan. Under Sopranos sex säsonger, får vi lära känna Livia och Tonys relation närmre.

Ibland får tittaren följa med Tony i återblickar från hans barndom och då avslöjas det att mamma Livia använt både fysisk och psykisk misshandel som uppfostringsmetod under hela Tonys uppväxt. I klippet får vi se när Tony plötsligt förstår att Livia inte har en aning om vilken smärta hon orsakat sina barn. Livia gråter som en martyr, när Tony lämnar henne i dörren.

TIPS FRÅN PSYKOLOGEN LIRIA ORTIZ
Martyr-mamman har en mycket begränsat förmåga att inse den smärta hon orsakar. Min rekommendation till den som är i Tonys situation,  är att ge upp hoppet om att förändra mamman.  Du som har en sådan mamma, kan behöva satsa på att bygga upp ett eget liv istället. Kanske kan du börja arbeta på att skaffa dig andra relationer som kan fylla de funktioner som din mamma egentligen skulle ha haft. Kom ihåg att en mammaperson inte behöver vara den biologiska mamman.

Om du ändå vill göra ett försök att förklara för martyr-mamman, hur du upplever situationen är det bäst att du utgår ifrån dina egna känslor och hur du upplevt situationen. Men om din mamma förblir oförstående för den smärta som du uttrycker,  är det bättre om du kan försöka att acceptera att hon inte har förmågan till att ha empati med dig. Livia representerar de mammor som inte alls har förmåga till empati.  Hon kan bara uppleva sin egen smärta.

Kanske kan du, som vuxen, få en ökad förståelse för din mammas beteende, om du forskar på din mammas uppväxt. Du kan då både få acceptera din egen smärta över att du aldrig kommer att uppleva kärlek från din biologiska mor och samtidigt få kraft och motivation att satsa på andra relationer som kompenserar. I min bok “Jag och min mamma – att hantera en viktig relation”  beskrivs olika strategier som du kan använda för att kunna göra detta. Paradoxen i dessa fall är, att du kan behöva “ge upp hoppet” om att din mamma ska förändras, för att du ska kunna bli känslomässigt fri.

“Älskade, hatade tv-mammor” är ett samarbete mellan SvD Idagsidan, Psykologifabriken och psykologen, psykoterapeuten och författaren Liria Ortiz som skrivit boken ”Jag och min mamma – att kunna hantera en komplicerad relation”.