Denna vecka gästade jag podden Alla våra ligg. Det är en podd som handlar om sex och sexualitet och detta avsnitt handlade om kommunikation i sängen. Jag gästade i egenskap av psykolog och feedbackexpert. Hur gick detta till, kanske ni frågar er? Vi på Psykologifabriken föreläser ju en hel del om feedback, men då inriktat på arbetsplatsen och att ge feedback till sina kollegor. Var kom sexet in? Jag ska dela med mig av en hemlighet. Det är nämligen exakt samma principer som gäller för feedback på jobbet som i sängen.
Orsaken till detta är enkel. Även om vi i vår kultur har gjort en tydlig uppdelning mellan professionellt och privat, offentligt och intimt så har vi samma hjärna med oss överallt. Och den funkar enligt vissa principer, som gör att viss kommunikation funkar effektivare än annan. För att visa min poäng kommer jag därför ge sex tips för bättre feedback i sängen – som är tagna rakt av från en intervju jag gjorde i Civilekonomen om bättre feedback på arbetsplatsen. Enjoy!
1. Fokusera på beteenden – inte på egenskaper.
Både muntlig och skriftlig feedback ska vara så specifik som möjligt. Säg inte: Sluta slarva. Säg i stället: Du behöver stavkontrollera dina rapporter innan du skickar iväg dem.
Eller för att ta ett annat exempel. Säg inte: Du är för stressig! Säg i stället: Jag vill kyssas en stund till.
2. Ge mer positiv än negativ feedback.
Ha ett filter, man behöver inte säga allting som poppar upp i huvudet. Människor är inte mottagliga om de inte fått ett överskott av positiv feedback. Studier har visat att i väl fungerande arbetsgrupper är förhållandet tre positiva mot en negativ.
Du behöver inte räkna. Men var generös med komplimanger, ljud och att visa när något är skönt. Då blir stämningen trygg och det känns inte lika obehagligt att få korrigerande feedback.
3. Var konstruktiv.
Siri Helle föredrar att prata om korrigerande feedback i stället för negativ kritik. När något känns fel ta upp det och prata om det. Poängen är att personen ska få veta vad som är bra och kunna fortsätta göra det bra och samtidigt bli medveten om var det finns utvecklingspotential.
Poängen är inte att få någon att känna sig dålig utan att prata sig fram till lösningar så sexet blir bättre i framtiden.
4. Ge feedback direkt.
Ge återkopplingen direkt i stället för att vänta. Då blir det lättare att koppla ihop feedbacken med själva handlingen. Hellre regelbundna medarbetarsamtal än ett årligt samtal.
Med andra ord: Uttryck mer eller mindre njutning beroende på vad partnern gör så den får chans att anpassa sig, snarare än att vara knäpptyst och efteråt säga att du inte gillade det.
5. Be själv om feedback.
Det är lätt att tänka att jag och andra vill ha mer feedback, varför får vi inte det? I stället kan man använda sig själv som verktyg för en förändring genom att visa intresse för andras synpunkter och öppna upp för ett mer feedbackrikt arbetsklimat.
Fråga: Vad var skönast? Var det något du skulle vilja att jag gjorde annorlunda?
6. Öva.
Feedback är som allting annat en färdighet. Om det känns svårt eller konstruerat är det ett tecken på att man behöver öva mer. Krysta inte fram en åsikt utan tänk till. För att feedback ska få effekt måste den kännas genuin.
Det kan kännas ovant att prata om sex – men fortsätt öva så kommer du att märka skillnaden.
Som synes: Att vara bra på att ge feedback är en tillgång i många sammanhang. Kanske ännu en anledning att boka oss för en föreläsning om feedback på arbetsplatsen, eller vad?