Sri Lanka och de vänliga handlingarna

Jag befinner mig på Sri Lanka, överröst av främlingars vänlighet. Skillnaden mellan kollektivistiska Sri Lanka och individualistiska Sverige är slående. Och det får mig att tänka kring detta med vänlighet, som är en beprövad metod för att öka det egna välbefinnandet.

Jag är i landet delvis för att min partner vill hälsa på sina singalesiska släktingar för första gången. Vår första natt i Sri Lanka bor vi tillsammans med en man och två äldre kvinnor. Vi blir bortskämda upp till tänderna, och jag tänker att det här måste vara nära släktingar, kanske mostrar och en kusin till min partner? När jag hör mig för får jag höra att det är min partners mammas sysslings pojkväns (!) hus vi bor i. Och de behandlar oss som om vi inte gjort annat än firat jul å andra högtider tillsammans, som vilken släkt som helst.

Att investera i nära relationer och ge bort vänliga handlingar till andra tycks vara ett bra sätt att också ta hand om sig själv, om man får tro lyckoforskning. Kvalitativa relationer är nämligen den enskilt viktigaste faktorn för lyckan, något som singaleser verkar duktiga på att praktisera.

Ett enkelt sätt att laborera med detta själv är att helt enkelt ge bort vänliga handlingar i vardagen. Du behöver såklart inte börja med att bjuda in långväga släktingar i ditt hem, singalese-style. Starta hellre med något som har en låg tröskel för att komma igång, och som är enkelt för dig att upprepa när du får lust. Enkla saker kan vara att testa att släppa före någon i kön på ICA, kanske skriva en uppskattande kommentar på en nära väns Facebook-vägg, eller nästa gång du går på café så testa att bjuda personen bakom dig på en kaffe?

Vänlighet har länge associerats med lyckliga individer, men lyckoforskaren Sonja Lyubomirsky var den första att genomföra en studie som visade på att vänliga handlingar faktiskt skapar lycka för individen som utför dem. Utmaningen var att genomföra fem vänliga handlingar per vecka i sex veckors tid. Här såg man att störst effekt hade handlingarna (för individen som utförde dem) om alla handlingar genomfördes på en och samma veckodag. Jonathan Haidt, psykolog och författare vid University of Virginia, vill understryka att vänliga handlingar har mer effekt om de riktas mot befintliga relationer, framför främlingar. Delvis eftersom det innebär att befintliga relationella band stärks, och chansen ökar att du får en vänlig handling tillbaka.

Men handlar vänliga handlingar egentligen om att helt osjälviskt ge bort någonting, eller om att ge bort för att få något tillbaka, exempelvis i form av ett ökat välbefinnande eller uppskattande ord från främlingar? Här kan du läsa en kort diskussion om denna fråga. Skriv gärna en kommentar nedan om hur du själv tänker kring det!

Om du vill ha fler tips och inspiration kring enkla handlingar att genomföra i vardagen kan du kika på www.randomactsofkindness.org.