Djay for Ipad, var detta verkligen det bästa alternativet?

Att kritisera produkter är inte riktigt min tekopp men ända sedan den första dj-appen till Ipad lanserades har jag gått runt och undrat: var detta verkligen det bästa ni kunde komma på? Givetvis är det lätt att komma med denna kritik i efterhand så jag tänkte därför fokusera på vad skaparna av Dejay for Ipad saknade, nämligen divergent tänkande.

Det här inlägget handlar nog mer om kreativitet än om val men ni kan nog se kopplingen ändå. Divergent tänkande är inte samma sak som kreativitet, även om de som är bra på det ena tenderar att vara bra på det andra. Om kreativitet är något originellt och användbart (en av många definitioner) så är divergent tänkande snarare förmågan att komma på så många alternativ till ett givet exempel som möjligt. Ett sätt att mäta divergent tänkande på kan vara att man ber personer att komma på så många meningar som börjar på en given bokstav. En annan klassiker är att man ska komma på så många användningsområden för ett gem som möjligt. Eller varför inte så många sätt som man kan använda en Ipad på för att göra musik. Algoriddim, som skapat Djay for Ipad, kom på ett: det vanliga sättet. Är det bara jag som tycker att det känns som ett slöseri att trycka in två skivspelare i en Ipad när den har en inbyggd accelerometer, touchskärm med mera?

Om någon från Algoriddim mot förmodan skulle läsa detta inlägg så vill jag verkligen att ni ska veta att ni inte är ensamma. Faktum är att de studier som gjorts på divergent tänkande visat att detta är något som vi blir sämre på med åren. Som vanligt är det svårt att peka på orsaker men kreativitets-gurun Sir Ken Robinson för fram tesen att skolan bär en del av ansvaret. Det känns som att det kan finnas en viss sanning i detta påstående. Tänk dig själv att du stått framför ett par skivspelare i 10 år och får frågan hur man kan föra över dj:andet till en Ipad. Jag gissar att det då kommer ligga väldigt nära till hands att svara: “Samma sak, fast mindre, plattare och med sämre ljud!”

Om du vill spana in en musikpryl som verkligen inte håller sig till några givna ramar så rekommenderar jag OP-1 av Teenage Engeneering. Den uppmärksamme noterar säkert att det är samma keyboard som dyker upp i One av Swedish House Mafia.

Kreativitet och divergent tänkande är också något som vi behandlar i vår utbildning Idéfabriken.